Açık Lise Diploma Notu Hesaplama

İçindekiler

Açık Lise Diploma Notu Hesaplama

Açık lise öğrencilerinin merak ettikleri bir konu da açık lise diploma notunun nasıl hesaplanacağıdır. Aşağıda açık lise diploma notu hesaplamayı örneklerle açıklayacağız.

Açık Lise Diploma Notu Hesaplama 2021 2022 ve Diploma Notunun YKS ve KPSS Gibi Sınavlara Etkisi Nedir? Güncel yazı için tıklayın!


Örgün liseden açık liseye geçişte kredi hesaplama ve not ortalamasını artırma videolu anlatım


AÖL Diploma Notunu Yükseltme, Bir Dönemde AÖL Diploma Notu Ne Kadar Yükseltilebilir?

Açık lise diploma notu hesaplamadan önce şunu belirtmekte yarar var. Açık Öğretim Lisesi (ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi) örgün ortaöğretim kurumlarından (normal liselerden) farklı olarak sınıflardan oluşmuyor ve açık lisede sınıf geçme değil, ders geçme var. Şöyle ki, açık lise sistemi kredili sistemdir ve dönemlerden oluşur.



Normal lise 9. sınıf = Açık lise 1. ve 2. dönem

Normal lise 10. sınıf = Açık lise 3. ve 4. dönem

Normal lise 11. sınıf = Açık lise 5. ve 6. dönem

Normal lise 12. sınıf = Açık lise 7. ve 8. dönem.

Bu sekiz dönemi tamamlamak ve bu esnada ortak dersleri geçmek veya muaf olmakla birlikte 192 krediyi toplamak da zaten açık lisenin mezuniyet şartıdır. (Bilindiği gibi Dil e Anlatım (1-8) dersi muaf olunamayan bir ortak – zorunlu derstir; diğer ortak derslerden 3 kere seçip başarısız olanlar muaf olabilir. Ancak her durumda toplam kredinizin en 170 olması ve toplam döneminizin de en az 8, 17 yaşından büyükler için en az 5 olması şarttır.) (Açık lise mezuniyet şartları için tıklayın!)

Yine açık lisede her öğretim yılında yıl en az (17 yaşını doldurmayan ve henüz ilk dönemlerinde olanlar için) 2 dönem kayıt yenileme ve ders seçimi yaparak sınavlara girilir. Onyedi yaşını tamamlayanlar 3. döneme ve 8 dönemi veya 192 krediyi tamamlayanlar 1. ve hatta eksik kredisi 24’ten az olanlar 2. ek sınava girebilirler. Bu anlattıklarımızı bir tablo ile gösterelim:

Açık Lisede Yılda Kaç Sınav Olur ve Kimler Girebilir?



1. Dönem SınavıKayıt işlemlerini yaptıran her öğrenci girebilir.
2. Dönem SınavıKayıt işlemlerini yaptıran her öğrenci girebilir.
3. Dönem SınavıSınav gününden önce 17 yaşını tamamlayanlar kayıt yenileme yaptırarak bu sınava girebilir.
1. EK SınavKimlerin gireceği ve yapılıp yapılmayacağı değişiklik gösterebilir çünkü Ek sınavlar, Makam Oluru ile yapılan ististani sınavlardır.
2. EK SınavSon yıllarda 2. Ek Sınav yapılmıyor.





AÖL Açık Öğretim Lisesi Kayıt ve Sınav Tarihleri

Açık lise diploma notunu hesaplamak için yapmanız gereken şeyi adımlar halinde aşağıda anlattık:

  • Önce başarılı olduğunuz derslerin geçme notunu (sınavdan aldığınız 45 üstü olan notunuzu) o dersin haftalık ders saat sayısı, yani kredisiyle çarpın. Örneğin: Matematik – 1 dersinden 70, Dil ve Anlatım – 1 dersinden 80, Türk Edebiyatı – 1 dersinden 85, Yabancı Dil – 1 dersinden 75 alarak geçtiğinizi varsayalım. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey bu derslerin notlarını kredileri ile çarpmaktır.
DerslerGeçme
Notunuz
KredisiÇarpımı
Matematik – 170x6=420
Dil ve Anlatım – 180x2=160
Türk Edebiyatı – 185x3=255
Yabancı Dil – 170x2=140
Diğer dersler ….x=
Toplamlar13975
  • Son adımda, notlar toplamını kredi toplamına bölün:

975 / 13 = 75

  • Diploma notunuz: 75

Peki bu notu OBP hesaplamada nasıl kullanacağız:

Bu notu OBP’ye çevirmek için 5 ile çarpın: 75 X 5 = 375

  • YKS’de yerleştirme puanınıza eklenecek OBP (Ortaöğretim Başarı Puanınızı) da artık kolayca bulabilirsiniz:
  • 375 * 0,12 = 45 puan.
  • OBP’niz 375, YKS’ye eklenecek olan puanınız 45 olacaktır.
  • Yani YKS’de diyelim ki, TYT Puanınız 300 ise OBP’den 45 eklenecek ve (Yerleştirmeye esas TYT puanınız) Y-TYT – 5 puanınız 345 olacaktır.




 

Yukarıdaki örnek sonuç belgesinde 90,28 olan diploma notunu önce 5 ile çarparak:

90,18 x 5 = 451,4000 OBP’ye ulaşabilirsiniz. Sonra bunu da 0,12 katsayısı ile çarparak (451,4000 x 1,12 = 54,168) Sınav puanlarına ekleyebilir ve en sol altta sarı elips içine aldığımız Yerleştirme Puanlarına ulaşabilirsiniz. Bu sonuç belgesinde bir şeye daha dikkatinizi çekelim: OBP sizin başarı sıranızı etkiliyor, hem de oldukça fazlaca. Yukarıdaki örnekte 90,28 gibi oldukça yüksek görünen bir diploma notuna rağmen, bu öğrencimiz SAYISAL ham puanda 4241’inci olmuşken OBP eklendikten sonra Yerleştirmeye Esas Sayısal puanda (Y-SAY) 4811’inciliğe düşmüştür. Yani araya yaklaşık 600 kişi girmiştir. Bu durum okuldan okula öğretmen ve idarecilerimizin not verme alışkanlıklarının farklılığı ile açıklanabileceği gibi, maalesef özellikle bazı özel okulların ve artık kapanmış olan Temel Liselerin bol keseden not verme alışkanlıklarıyla da ilgili üzücü bir durumdur. Dileriz bu tür farklıları azaltacak bir düzenlemeye gidilir.

Kaynaklar: www.aol.meb.gov.tr – www.meb.gov.tr

Açıköğretim Sınıf Öğretmenliği var mı? Açıktan sınıf öğretmenliği okuyabilir miyim?



Açık Liseli Esma Ç. sordu, kaynağından cevapladık: Açıköğretim Sınıf Öğretmenliği var mı? Açıktan sınıf öğretmenliği okuyabilir miyim? Açık Liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavına girip Sınıf… Devamı için tıklayın!
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler:
Eklenme Tarihi: 10 Ocak 2018