Psikoloji mi, Rehberlik Danışmanlık mı?
Psikoloji mi, Rehberlik Danışmanlık mı?
Psikoloji mi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mı? Yine YKS Üniversite tercih döneminin yaklaştığı şu günlerde eşit ağırlıkçıların sıkça sorduğu sorulardan birisi “Psikoloji mi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mı?” sorusudur.
Psikoloji bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ya da endüstriyel psikoloji gibi psikolojinin tüm bu uygulama alanlarına temel oluşturur ve bu uygulama alanları psikoloji bilimi üzerine inşa edilir. Buna göre Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR), psikolojinin bir uygulama alanıdır. Bu her iki bölümün bazı dersleri ortaktır. Ancak Psikoloji lisans programlarında daha fazla kuramsal/teorik ders vardır. PDR bölümünde okuyan öğrenciler ise, daha fazla bireysel danışma, grupla danışma, kariyer danışmanlığı gibi uygulama dersleri alırlar.
Psikoloji ve PDR Lisans Programları arasındaki fark Matematik ve Matematik Öğretmenliği arasındaki farka benzetilebilir. Bu nedenle, Psikoloji Lisans mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda “Rehber Öğretmen ya da Okul Psikolojik Danışmanı” olarak istihdam edilebilmesi için, tıpkı Matematik programı mezunları gibi önce pedagojik formasyon derslerini almaları gerekir. PDR mezunları, matematik öğretmenliği mezunları ile benzer biçimde doğrudan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara rehber öğretmen/psikolojik danışman olarak atanabilirler. Çünkü, PDR programlarındaki öğrenciler Psikoloji den farklı olarak eğitim ile ilgili aldıkları derslerle, temel psikolojik danışma kuram ve uygulama dersleriyle, bireysel ve grupla danışma alanlarında uygulama yapma ve geri bildirim (süpervizyon) alma olanağı bulurlar. Bu sebeple PDR programı öğrencileri, eğitimleri sırasında aldıkları uygulama dersleriyle de mesleklerine hazırlanırlar.
PDR Programı mezunları öğretmen değildir, sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bu alan mezunlarına tahsis edilmiş olan kadronun adı “Rehber öğretmen”dir. Ancak meslek alanının adı “PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK”dır. Bu durum bir fabrikanın ARGE bölümünde yönetici olarak çalışan bir makina mühendisinin kadro ünvanının “Müdür” ama mesleğinin “Makina Mühendisi” olmasına benzetilebilir.
Psikoloji Lisans programı mezunlarının bireysel ya da grupla terapi ya da psikolojik danışma yapabilmeleri için Klinik psikoloji ya da Psikolojik Danışma gibi psikolojinin bir uygulama alanında yüksek lisans yapmaları ya da uygulama ve süpervizyon içeren eğitim programlarını mutlaka tamamlamaları gerekir. Bununla birlikte, Psikoloji Programı mezunları birçok kurumda psikolog kadrosunda çalışabilirler. Ancak bu durum sanıldığı gibi onları terapist yapmaz ya da onlara psikolojik danışma yapma yetkisi vermez.
Kaynak: AslıBuğday
Prof. Dr. Aytaç Göğüş ise 2019 yılındaki bir röportajında okullardaki ihtiyacın büyüklüğünü ve PDR’nin eğitim içinde yerine getirdiği işlevin önemini vurgulayarak PDR seçmenin daha doğru ve mantıklı olacağını söylüyor.
2020 yılı istatistiklerine göre PDR mezunları ilk yıl içinde % 75’i bir iş bulmuştur ve % 60 asgari ücretle başlasa da, başlangıç ücreti (%1’lik kesimde) 7000 Liraya kadar yükselebilmektedir.
Psikoloji mezunlarında bu oranlar ve başlangıç maşları biraz daha düşüktür. Ancak 7000 Lira ve daha fazla başlangıç ücreti alanlar (%2 civarında) PDR’ye göre biraz daha fazladır.
Kamuda işe yerleşme oranları açısından da PDR daha avantajlıdır. PDR’de bu oran yaklaşık %60 iken psikoloji mezunlarının ancak %25-30’u kamuda bir kadroya yerleşebilmektedir.
Niteliklerine uygun işlere yerleşme açısından da PDR daha avantajlıdır. % 85 oranında kendi niteliklerine uygun işlerde çalışmakta, ancak %2lik bir kısım nitelik uyuşmazlığı sorunu yaşamaktdır. Psikolojide ise bu oranlar %75 düşmekte, yüksek düzeyde uyuşmazlık yaşayanların oranı ise %5’e çıkmaktadır.
PDR mezunları ilk anda akla geleceğinin aksine eğitim dışı alanlarda da işlere girebilmektedir. % 68’i eğitim, diğer kısmı ise çok farklı alanlarda mesleğini yürütmektedir.
Psikoloji de ise eğitim alanında çalışma % 37,5’a kadar düşmekte, farklı alanlara yönelme daha fazladır. Bankacılıktan, sosyal hizmetlere, tuzrim otelcilikten perakendeciliğe kadar farklı alanlarda mesleğini yürüten psikologlar vardır.
Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: Psikoloji mi, Psikoloji mi? Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mı?, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mı?
Eklenme Tarihi: 18 Temmuz 2020
Konu hakkında yorumunuzu yazın