Psikoloji Mezunlarının Çalışma Alanları ve İş Olanakları
İçindekiler
Psikoloji bölümü öğrencileri “psikolog” unvanını alarak mezun olmaktadırlar. Psikoloji bölümünden mezun olan öğrencilerimiz hem devlette hem de özel sektörde çok geniş iş bulma imkanlarına sahiptir.
Psikoloji Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Psikoloji mi, Rehberlik Danışmanlık mı?
Psikoloji Mezunlarının Kamu ve Devlet Kurumlarındaki Çalışma Alanları ve İş Olankları(*)
Tüm Bakanlıkların İlgili Birimlerinde (Sağlık, Adalet, Çalışma, İçişleri, Dışişleri vb.)
Sağlık Bakanlığında
Devlet ve Araştırma Hastanelerinde
Sağlık Müdürlüklerinde
Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde
Valiliklerde
Belediyelerde
Emniyet Genel Müdürlüğünde
Çocuk Esirgeme Yurtlarında
Yaşlı Bakım Merkezlerinde
Huzurevlerinde
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde
Üniversitelerin Mediko-Sosyal Birimlerinde
Adalet Bakanlığında
Aile Mahkemelerinde
Çocuk Mahkemelerinde
Denetimli Serbestlik Birimlerinde
Cezaevlerinde
İl Afet Müdürlüklerinde
Yükseköğretim kredi ve yurtlarda
Askeri Kurumlarda
Psikologlar nerelerde çalışabilir, iş imkanı olan kurumlar hangileridir video:
Psikoloji mezunlarının KPSS’de kaç puanla hangi kurumlara atandığını görmek için tıklayın!
Milli Eğitim Bakanlığında Rehber Öğretmen, Psikolog, Psikoloji Öğretmeni, Öğretmenlik Meslek Dersi Öğretmeni kadrolarında(**)
(*)KPSS sınavına girme şartı vardır. KPSS 3 puan türü (genel kültür ve genel yetenek) puan türleri atamaya esas puan türüdür.
(**)Psikoloji mezunları Milli Eğitim Bakanlığında “Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ve Meslek Dersi Öğretmeni (Psikoloji, Felsefe, Mantık, Eğitim psikolojisi, sosyoloji, gerontopsikiyatri vb. dersleri) olarak atanabilmektedir. Bunun için;
Pedagojik formasyon eğitimi almaları şarttır. Pedagojik formasyonu olan mezunlar birinci öncelikli, formasyonu olmayanlar ise KPSS’den 75 puan aldıktan sonra ikinci öncelikli olarak atanırlar (Pedagojik Formasyon eğitimi ile ilgili YOK ve MEB yeni bir düzenleme yapmaktadır. Halihazırda MEB bu alanda açık olduğu için psikoloji bölümü mezunlarını formasyonsuz olarak almakta ve formasyon eğitimini kendi bakanlık bünyesinde stajyerlik süresi içerisinde vermektedir.)
Psikoloji Mezunlarının Özel Sektördeki Çalışma Alanları ve İş Olankları
- Her türlü eğitim kurumunun rehberlik merkezlerinde
- Dershanelerde (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolojik danışman ya da psikolog çalıştırmak zorunda)
- Özel Okullarda (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolojik danışman ya da psikolog çalıştırmak zorunda)
- Özel Eğitim Kurumları (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolojik danışman ya da psikolog çalıştırmak zorunda)
- Ölçme-değerlendirme merkezlerinde
- Psikoteknik Labaratuvarlarında (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolog çalıştırmak zorunda)
- Özel Hastanelerde
- Özel danışmanlık merkezi ve kliniklerde
- Endüstri işletmelerinde personel seçimi, ergonometri, pazar araştırmaları birimlerinde
- Kreş ve Özel Anasınıflarda (Her özel eğitim kurumu yasal olarak psikolojik danışman ya da psikolog çalıştırmak zorunda)
- Araştırma şirketlerinde,
- Reklamcılık sektöründe,
- Halkla ilişkiler biriminde
- Şirketlerin İnsan Kaynakları Departmanında
- Spor kulüplerinde
Not 1: Özel ve devlet hastanelerinde psikoloji mezunları psikolog kadrosunun dışında ayrıca Klinik psikolog kadrosu kadrosunda da çalışabilmektedir. Psikoloji mezunlarının Klinik psikolog olarak çalışabilmesi için Klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmaları şarttır.
Not 2: Psikoloji Bölümü mezunları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Kadrolarına atanabilirken, Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunları Psikoloji mezunlarının atandığı her kadroya atanamamaktadır.
Psikoloji Bölümü okumak, psikolog olmak isteyenler için “tercihin sadece para için değil, psikolojiyi sevmek”le ilgili olduğunu hatırlatan bir alıntı:
Lisans Bölümünü Bitirmek Yeterli mi?
Üniversite Eğitimleri Bittikten Sonra Bile Para ile Eğitim Almak Zorunda Kalıyorlar4 yıllık lisans eğitimi ve lisans diploması ne yazık ki kişilerin mesleğini rahatça icra etmesi ve iş imkanı bulması için yeterli olmuyor. Psikoloji mezunlarını hayal kırıklığına uğratan iş arama süreci özellikle KPSS alımları ile atamaların komik sayılara kadar düşmesi, adayları mezunu oldukları mesleklerden vazgeçmeye kadar sürüklüyor.
Bir psikoloğun mezun olduktan sonra dışarıdan tamamlaması gereken bir çok kursa katılması gerekiyor. Ki bu kurslar ve alınacak sertifikalar fiyatları göz önüne alındığında gerçek manada cep yakıyor.
Adayların tabi tutulduğu ücretli yeterlilik kurslarının ders saatleri o kadar uzun ve bir o kadar da pahalı ki, gelir seviyesi düşük olan adayların bu kurslara katılım sağlamaları neredeyse imkansız.
Kpss ile Yapılan Atamalar Düştü, Mezunlar Çaresiz
Devlet üniversitelerinin bir çoğunda psikoloji bölümünün olmasına rağmen, özel üniversitelerin hemen hepsinde bu bölümün açılması, akabinde bir sene içinde binlerce psikoloji mezununun işsiz kalmasına neden oluyor.
Böylece bölüm mezunlarının istihdam sorunu her geçen gün artan mezun sayısı ile önlenemez bir sorun halini alıyor.
Tecrübe Sorunu Aşılamıyor
Tüm bu zorunlu eğitimler tamamlandığı taktirde ortaya yepyeni bir sorun daha çıkıyor. O da “yeni mezun adaylardan beklenen tecrübe.“
Mantıksal yönden yeni mezunlarda bulunmasının mümkün olmadığı ve işverenin ısrarla talep ettiği bu yeterlilik, işe alım sürecinde adayların sömürülmesine neden oluyor.
Sadece tecrübesi olmadığı için, asgari ücret ile çalışmak zorunda kalan ve çalışma saatlerinin insani sınırları aştığı bir tablo ile karşılaşan yeni mezunlar, bu noktada da çaresiz kalıyor. (Kaynak ve yazının devamı için tıklayın)
Psikoloji Bölümü İş ve Çalışma Olanakları
Psikoloji Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: psikolog kimdir, psikoloji mezunları kaç lira kazanır, Psikoloji Mezunlarının Çalışma Alanları ve İş Olanakları
Eklenme Tarihi: 12 Eylül 2018