Türkiye’de Sosyal Bilgiler

Türkiye’de Sosyal Bilgilerin Tarihi

  • 1924 – 1926 programlarında Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık (Yurt Bilgisi) derslerine ilköğretim müfredatında yer verilmiştir. Amaç gençleri toplumsal yaşama hazırlamaktır.
  • 1936 programında sosyal bilgiler tarih odaklı olarak yer almıştır. Yakından uzağa ilkesi çerçevesinde genç neslin T. C. ve inkılaplarına bağlı olarak yetiştirilmesidir. Yeni rejimi benimsetmeye ve eskiyi (Osmanlıyı) kötülemeye çalışılmıştır.
  • 1948 ve 1962 programlarında da aynı çerçeve korunmuştur. 1962’de (60 ihtilali sonrasında) ders kitapları değiştirilmiş, ancak kitaplar bastırılamadığı için eski müfredat ve eski kitaplar okutulmaya devam etmiştir.
  • 1968’de ilk kez sosyal bilgiler dersi müfredata girmiştir. ABD etkisiyle bütünleştirici yaklaşımdan söz edilmiştir.
  • 1981 – ihtilal hükümetinin aldığı bir kararla 8. sınıfa “T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” dersi programa eklenmiştir. 1985’te MEB’in yaptığı düzenleme ile Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi dersleri Milli Tarih, Milli Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi olarak değiştirilmiştir.
  • 1998 Programı: Temel eğitim kesintisiz ve 8 yıl zorunlu hale getirilmiştir. 6-7. sınıflardaki Milli Tarih, Milli Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi derslerinin yerine tekrar Sosyal Bilgiler dersi konulmuştur. Ancak içerik ve amaçlar açısından 1968 programı devam ettirilmiştir.
  • Not: Sosyal Bilgiler terimi 1953 yılında ilk kez yüksek öğretim düzeyinde öğretmen okulları ve köy enstitüleri programında kullanılmıştır. 1966 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü bünyesinde Sosyal Bilgiler adıyla bir çalışma alanı kurulmuştur. 1998 yılında ise Sosyal Bilgiler Programı (Öğretmenliği) üniversitelerde lisans düzeyinde açılmıştır.
  • 2005 Programı
    ABD Sosyal Bilgiler Ulusal Konseyi’nin (1994) hazırladığı öğretim programı model alınarak hazırlanmış bir programdır. Yapılandırmacılığa ve tematik yaklaşıma uygun disiplinler-arası bir program olduğu iddiası tartışmalıdır.
  • 2005 Programına göre sosyal bilgiler dersinin kapsamına ilişkin tanım: Bireyin toplumsal var oluşunu gerçekleştirebilmesine yardımcı olması amacıyla tarih, coğrafya, ekonomi, sosyoloji, antropoloji, sosyal psikoloji, felsefe, siyaset bilimi, arkeoloji ve hukuk gibi sosyal bilimleri içerisine alan; insanın sosyal ve fiziki çevresiyle etkileşiminin geçmiş, bugün ve gelecek bağlamında incelendiği bir ilköğretim dersidir.

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 5 Ocak 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.