Odyoloji Bölümü İş İmkanları, Odyoloji Nedir

Odyoloji Bölümü İş İmkanları, Odyoloji Nedir için yorumlar kapalı

İçindekiler

Odyoloji Bölümü İş İmkanları

Odyoloji Nedir? Odyolog ve odyometris Kimdir? Ne İş Yapar?



 İstanbul Üniversitesi Odyoloji Bölümü Tanıtımı:

Bilgi

Odyoloji bilimine ait temel bilgileri, genel tıp bilgisi dahilinde uygun olarak yorumlayıp, hastası için gerekli yaklaşımları tespit edip uygulama bilgisine sahiptir.

Beceri

Odyoloji mesleğini, etik kurallara bağlı, multidisipliner yaklaşımı özümsemiş, çağdaş tıp kuralları doğrultusunda sağlıklı ve/veya sorunları olan gruplar için gerekli tarama programlarını hazırlama, uygulama, işitme ve denge sorunu bulunan hastaları değerlendirme, sorunlarını tespit etme, uygun re/habilitasyon programlarını hazırlama, gereksinim duyulacak araçları (işitme cihazı, implantlar, FM sistem, vs) belirleme, bunların uygun şekilde ayarlamasını yapma ve kullanılması için gerekli re/habilitasyon programlarını hazırlama ve uygulama becerilerine sahiptir.

Tutum, Davranış ve Mesleki Yetkinlikler

Mesleki etik kurallar ve multidisipliner yaklaşıma uygun, hasta haklarını gözetecek şekilde, hastası, diğer meslektaşları ve diğer disiplinlerle uyumlu bir şekilde çalışır. Odyoloji alanındaki güncel bilgileri takip etmek ve kullanabilmek için yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olma,

Mesleki olarak;

  • Temel tıp alanları ile işbirliği yapar.
  • İlgili uzman tarafından yönlendirilmiş işitme ve/veya vestibüler şikayetleri olan hastalara gerekli odyolojik/vestibüler değerlendirmelerini yapar ve yorumlar, ihtiyacı durumunda diğer bölümlerden konsultasyon ister.
  • İşitme kaybı olan ve işitme cihazı endikasyonu olan hastalara işitme cihazı tespit etmek, uygulamak ve işitme cihazını hastanın işitme kaybına uygun şekilde ayarlama yapmaktan sorumludur.
  • Rehabilitasyonda uygun gördüğü hastalara Koklear implant, Orta Kulak İmplantı, kemiğe implante edilen işitme cihazları (BAHA) ve Beyinsapı İmplantı gibi uygulamalar konusunda önerilerde bulunarak İmplant Kurulunda yer alır.
  • İmplantların cerrahisi sırasında intraoperatif değerlendirmeyi yapar.
  • Cerrahi sonrası implantların programlanmasından sorumludur.

Devamı için tıkla: Odyoloji nedir – Odyolog kimdir? İş imkanları nelerdir?

Odyoloji Bölümü Güncel Taban Puanları



2 Yıllık Odyometri Bölümü 2018 2019 Taban Puanları ve Başarı Sıralaması

Odyoloji “Genetik Balonu” gibi şişirilen bir bölüm mü, yoksa gelecek vadeden bir bölüm mü?

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon işitme engelli, cihazların kullanımı, bakımı konusunda yeterli hizmeti alamıyor. Avrupa’da ise bu alanda akademik eğitim almış akustik uzmanları tarafından yönlendiriliyor.

İşitme sektöründe 3 bin-5 bin TL arasında maaşla çalıştırılacak en az 2 bin 500 civarında (akustiker, odyolog ve odyometrist) kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Emin Ağaç, şunları söyledi: “Sektör sürekli büyüyor. Ear Teknik olarak biz de son bir yılda 1 milyon doların üzerinde Ar-Ge yatırımı yaptık, fabrika kapasitesini artırdık. Dünyada ilk olan yeni işitme cihazları ürettik…Bu ürünleri, ihtiyacı olan insanlarla buluşturmak istiyoruz. Yurtiçi ve yurtdışından yeni şube talepleri geliyor, ancak bu cihazları halka anlatacak, gerekli teknik testleri yapacak eleman sıkıntısı çekiyoruz. Yeni mağazalarda çalıştırılacak yeterli oranda akustiker ve odyolog yok. Örneğin; şu anda Irak ve Azerbaycan’da şubelerimiz var, Hindistan ve Endonezya’da da şube açmak istiyoruz, ama görevlendirecek eleman bulamadık.”

MESLEKİ OKULLARININ SAYISI AZ İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Sektördeki yetişmiş eleman sıkıntısının mesleki eğitimle aşılacağına vurgu yapan Mehmet Emin Ağaç, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Ülkemizde mevcut bulunan meslek yüksek okulları ne kamunun ne de özel sektörün ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Açılan yeni 4 Odyoloji fakülesi gerekli talebi karşılayamaz. Mezun olanlar ancak kamunun ihtiyacını karşılayabilir. 2020 yılından sonra ancak özel sektöre personel verebilirler. Özel hastaneler ve işitme merkezleri kalifiye personel konusunda ciddi sorunlar yaşamaktadır.

BİN ODYOLOG ARANIYOR!

Ear Teknik Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İşitme Cihazları Akustik Akademi Derneği’nin (İCAAD) Başkanı Mehmet Emin Ağaç, odyoloji disiplininin Türkiye’de yeni kurulduğuna dikkat çekiyor. Bu dalın ciddi biçimde ihmal edildiğini ve gelişmesine olanak verilmediğini vurgulayan Ağaç şunları söylüyor: “Bu disipline yeterince önem verilmediği için ülkemizde odyolog değil, odyoloji uzmanları yetiştirildi.
Dünyada bu alanda oldukça gerideyiz. Odyolog yetiştiren fakülteler iki yıl önce açıldı ve ilk mezunlarını 2015 yılında verecekler. 2017 yılından sonra ise, yılda 200 odyolog sektörde hizmet vermeye başlayacak. Sektördeki odyolog açığının kapanması için en az 10 yıl gerekiyor. Halen piyasanın bin odyologa ihtiyacı var.”
Türkiye’de sadece Ear Teknik yeni işitme cihazlarıı üretiyor. Şirketin ürünleri Earnet, Helixhearing, Anaton ve Audibel markalarıyla piyasada satılıyor. Üretilen cihazların önemli bir kısmı 30 ülkeye ihraç ediliyor. Dünya çapında işitme cihazı üreten az sayıda şirketten biri olan Ear Tek-nik’in ayrıca Almanya, Pakistan, Libya ve Irak’ta şubeleri var. İşitme cihazları yüksek teknoloji kategorisine girdiğinden bu cihazların Ar-Ge ve üretimi de oldukça maliyetli. Mehmet Emin Ağaç, cihazın üretimi için gereken yazılımların üretiminin çok karmaşık süreçler olduğunu söylüyor. Ağaç, bu yüzden dünyada üretici sayısının çok az olduğuna dikkat çekiyor.

Odyoloji Bölümü Güncel Taban Puanları



Odyoloji bölümleri ile ilgili bir kritik:

Mezun olan odyolog sayısı 2015de 200 ondan sonraki seneler git gide sayısı artacak. şu an 3 devlet ve birkaç özel üniversitede lisans eğitimi verilmekte. ama seneye 3 üniversite daha odyoloji lisans eğitimi verecek bu üniversitelerin sayısı da artmakta.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: , , , ,
Eklenme Tarihi: 8 Eylül 2018