Kamu kurumlarına ve kamu çalışanına ilişikin güveni azaltan faktörler
Kamu kurumlarına ve kamu çalışanına ilişikin güveni azaltan faktörler kanun ve uygulama boyutularıyla nelerdir?
Kamu yönetimine güven; kamu hizmetlerinin gerçekleştirilme süreci (tarzı) ve bu hizmetlerin sonuçları (etkileri) olmak üzere yine iki farklı boyutta irdelenebilir. Birincisi, kamu hizmetlerine ilişkin kararların verilerek uygulanmasına ilişkin kurallar, prosedürler ve yöntemler üzerinde dururken, ikincisi kamu hizmetlerinin halk üzerindeki etkileri üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Vatandaşın kamu yönetimine güvenini belirleyen tek bir ölçüt yoktur. Kamu yönetimine güven duyulmasında; kamu kurumlarının yapısı, işlevleri ve işleyişinin yanı sıra kamu hizmetlerinin halkın beklenti ve gereksinimlerine uygunluğu son derece önemlidir. Kamu kurumlarının bir yandan kamu yararını gözeterek işlerini doğru yapması diğer yandan yaptığı işlerin doğru olması, yurttaşların kamu yönetimine güven duymalarının esasını oluşturmaktadır.
Kamu kurumları, topluma bir hizmeti sunarken onlara karşı davranış biçimi halkla ilişkiler açısından önem taşımaktadır. Kamu görevlilerinin halka davranışı tarafsız, hukuki, hizmeti ön plana alan ve yardımcı olmaya yönelik olmalıdır. Ayrıca halkı, kamu kuruluşu hakkında olumsuz düşünceye yöneltecek bir tutum sergilememelidir.
Demokratik ve modern toplumlarda halk devletten ve onun kurumlarından çeşitli yönleriyle faydalanmaktadır. Devletin ve kurumların ana görevi halkın taleplerini yerine getirmek, halka hizmet etmektir. Ancak verilen hizmetten halkın yakınmaları ve şikayetleri de söz konusu olabilmektedir. Ülkemizde bu şikâyet ve yakınmalar bir hayli fazladır. Kamu kurumları katı, ağır, pahalı ve yavaş çalışan, kolay ulaşılamayan bir yapı olarak kendini göstermektedir. Bu yapıda görev alan bürokratların ilgisizliği, sorumsuz tutumları, aşırı kuralcılığı tarihimizden miras kalmıştır. Buna bağlı olarak kamu kurumları çoğu zaman halkın talep ve beklentilerini karşılamaktan uzak kalmaktadır.
Kamu kurumlarında halk, kendi sorunlarının çözümüne ilişkin ilgili ve yetkili organları bulmakta güçlükle karşılaşmaktadır. Bunun önemli bir nedeni kurumlardaki halkla ilişkiler biriminin yetersizliğidir. Bununla birlikte etkin bir halkla ilişkiler biriminin olmaması sonucu halk kurum içinde başvuracağı ilgili birim konusunda bilgi yetmezliğinden dolayı yanlış birime başvurmaktadır.

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: Kamu kurumlarına ve kamu çalışanına ilişikin güveni azaltan faktörler
Eklenme Tarihi: 1 Temmuz 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın