Makro ve Mikro Düzeyde İktidar ve Yönetim ilişkisi
Makro ve Mikro Düzeyde İktidar ve Yönetim ilişkisi
Yalın bir biçimde kısa sözlük tanımlarına baktığımızda iktidar; Bir işi yapabilme gücü, erk, kudret, bir işi başarabilme yetkisi ve yeteneği, Herhangi bir topluluk içinde, tabiî, maddî ve manevî etkenler sonucu bazı kişi, grup veya kurumların emir verme ve verilen emirleri yaptırma gücü olarak tanımlanmaktadır.
Genel anlamdaki iktidar kavramı yukarıda örneklediğimiz üzere toplumsalın her alanında mikro ölçekli olarak yaşanmaktadır. Ailede, derneklerde, kulüplerde, arkadaş gruplarında kısacası iki kişinin var olduğu her ortamda iktidar ilişkisinden şu veya bu ölçüde bahsetmek mümkündür.
Mikro iktidar, kurala bağlı olmayan, ilişkisel/iletişimsel bir iktidar sürecidir. Makro iktidar ise, devletle birlikte ortaya çıkmış ve toplumsal ilişkileri yönlendiren ve belirleyen kuralların bir kişi ya da grup çıkarına dikte edilmesi ve bu kurallara kayıtsız şartsız uyulması kuralının dondurulması anlamına gelmektedir.
Makro iktidar, toplumsal kaynaklı ilişkilerde kendini yukarıdan dikey ve somut olarak gösterirken, mikro iktidar bireysel kaynaklı ilişkilerde aşağıdan yatay olarak kendini hissettirir. Makro iktidar hem kamusal hem de özel sayılan alanlarda uygulanabilirken, mikro iktidar, yalnızca özel alanda ya da kamusallaşamayan ilişkiler alanında ortaya çıkabilir.
Siyaset kurumları, makro grup olan toplumla (topyekûn toplumla) ilgili kurumlardır. Bu anlamda “devlet” “kurum”la eş anlamdadır. Siyaset kurumları açısından “devlet belli bir sosyal grubun (günümüzde millet) üyeleri arasında yönetme ve yönetilme davranışlarının, meşru bir otorite etrafında organize olmuş şekli” olarak tanımlanabilir. Bu meşru otorite, iktidar olarak ortaya çıkmaktadır.
Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: Makro ve Mikro Düzeyde İktidar ve Yönetim ilişkisi
Eklenme Tarihi: 1 Temmuz 2016
Konu hakkında yorumunuzu yazın