Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları İş Olanakları

İçindekiler

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları İş Olanakları nelerdir, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları atamaları nasıl, iyi bir bölüm mü, mezunları ne iş yapar, nerede çalışır, öğretmen olabilir mi, puan türü nedir, iş imkanları, olanakları, çalışma alanları nelerdir, bölümü okuyanlar pişman mı, KPSS atama puanları kaç, kaç puanla atanır?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları GÜNCEL Taban Puanları



Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Hakkında Bilgi 

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü TS-2 puanı türü ile öğrenci alımı yapar. Genellikle Türkçe-sosyal bölümü mezunları tarafından tercih edilir; ancak Türkçe-Matematik alanından mezun olanlar da bölüme ilgi duymaktadır. Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Bölüm öğrencileri eğitimleri boyunca  Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Uygur Türkçesi, Tatar, Başkurt, Azerice ve Türkmen Türkçesi ile Rusça hakkında bilgi edinir, bu lehçelerin edebiyatları, geçmişleri hakkında incelemelerde bulunur.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Mezunları Ne İş Yapar, Nerede Çalışır

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünün ana gayesi Yukarıda bahsedilen lehçeler hakkında uzman araştırmacılar, Türkologlar yetiştirmektir. Nitekim bölümden mezun olanlar Türkolog unvanı ile anılırlar. Bölüm mezunlarının bir kısmı, öğretmenlik derslerini alarak Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yaparlar. Bu bölümde, öğretmenlik dersleri olarak isimlendirilen eğitim bilimleri dersleri okutulmadığı için, öğretmen olmak isteyenlerin Türk Dili ve Edebiyatı alanında pedagojik formasyon eğitim sertifikası alması ve KPSS öğretmenlik oturumlarında yeterli puanı alması gerekir. Formasyon alan öğrenciler veya mezunlar, KPSS’nin 3 oturumuna katılmak zorundadır. Bunlar; Cumartesi sabah oturumu (genel kültür-genel yetenek), cumartesi öğleden sonra oturumu (eğitim bilimleri testi) ve öğretmenlik alan bilgisi sınavıdır. Belirlenen bölümler için, her bölüme ayrı yapılır. Edebiyat alanı ile ilgili sorulardan oluşur.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü İş Olanakları Çalışma Alanları

Bu bölümün iş olanaklarını Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı birimleri, çeşitli devlet kurumları oluşturur. Bölümden mezun olanların bir kısmı ALES gibi akademik sınavlardan ve mülakatlardan başarılı olarak yüksek lisans veya doktora yapar, böylece üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışır. KPSS’de yeterli puanı alanlar herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunda normal memur olarak da görev alabilir. Ayrıca Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunları, ihtiyaç duyulan bölgelerde ücretli öğretmenlik de yapabilir.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Maaşları Ne Kadar

Bölümü başarı ile bitirip formasyon belgesi alanların MEB’e bağlı liselerde Edebiyat öğretmeni olduğunu söylemiştik. 2015’te bir Edebiyat öğretmeninin (göreve yeni başlayan) maaşı 2100-2700 lira arasındadır. Normal memur olarak çalışanların ise 2000 liranın biraz üstünde maaş aldıkları söylenebilir. Bazı kaynaklarda, bu bölümü bitirenlerin Türkçe öğretmeni olarak da atanabilecekleri ifade edilmiştir. Ancak durum böyle değildir. Bu bölüm mezunlarının atanabileceği tek alan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğidir.

Ayrıca Nevşehir Hacıbektaşı Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Tanıtım Yazısı:

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

BÖLÜM HAKKINDA

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİNDEN İTİBAREN 30 ÖĞRENCİSİYLE EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİNE BAŞLAMIŞTIR…

BÖLÜMÜMÜZ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN 1., 2., 3., VE 4. SINIFLARLA EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİNE DEVAM ETMEKTEDİR.

2007 yılında kurulmuş olan ve 2014 yılından itibaren öğrenci almaya başlayan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü yetiştireceği uzmanlarla geniş bir alana yayılmış olan Türk milletinin dil, edebiyat ve kültürünün öğrenilerek bugünkü Türk Topluluk ve Devletleri ile karşılıklı edebi, ekonomik ve sosyo-kültürel yardımlaşmanın sağlanması, eserler üretilmesi ve bu alanlarda çalışacak gerekli bilim adamlarının yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

Türk dili, başlangıcından günümüze kadarki tarihî akışı içinde kendi doğasından kaynaklanan değişmeler, farklı coğrafyalarda bulunması ve sosyokültürel çevrelerle ilişkisi sonucu değişikliklere maruz kalmış, çeşitli kol ve diyalektlere ayrılmıştır. Eski devirlerde bu farklılıklar pek bariz olarak hissedilmese de 20. yüzyılda dış etkenlerin zorlamasıyla daha belirgin hale gelmiştir. Bu yüzyılda Rusların Türk boyları arasında tarih boyunca sürekli var olan iletişimini koparmak amacıyla alfabe değişikliği ve lehçeleri dil haline getirme çalışmalarının başarılı olduğu söylenebilir. Bugün yapılan bu çalışmaların sonucu olarak Türk dili dünyada yirmi sekizin üzerinde yazı ve konuşma diline ayrılmıştır. Günümüzde Türk Dili Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan Cumhuriyetleri’nde; Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Karaçay-Balkar, Dağıstan, Nogay, Tuva, Saha (Yakut), Hakas, Altay özerk cumhuriyetlerinde ve değişik bölgelerde konuşulmakta ve yazılmaktadır.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde:

Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD

Güney-Batı Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Azerbaycan, Türkmen, Gagavuz, Horasan ve Halaç Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Güney-Doğu (Özbek/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD



Güney-Doğu Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Özbek, Uygur, Salar ve Sarı Uygur Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD

Kuzey-Batı Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız, Karakalpak, Karaçay-Balkar, Kumuk, Nogay, Karaim Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Kuzey-Doğu (Saha, Tuva, Hakas, Altay) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD

Kuzey – Doğu Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Yakut (Saha), Hakas, Tuva, Şor Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Bölümde dört yıllık bir lisans programı uygulanmaktadır.

Mezunlarımızın Çalışma Alanları

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü mezunlarına “Türkolog” unvanı verilmektedir. Bölüm mezunları Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarında, özel okullarda veya dershanelerde Türk Dili ve Edebiyatı / Türkçe öğretmeni olarak çalışabilmektedirler; ayrıca, yurt içinde ve yurt dışında akademik kariyer yapma, Atatürk Kültür Merkezi ve Türk Dil Kurumu’nda uzmanlık ve uzman yardımcılığı ile TRT’de ve Kültür Bakanlığı’nda çeşitli görevler yapabilmekte, Türk Cumhuriyetleri’nde bulunan üniversitelerde ve bu cumhuriyetlerle iş yapan çeşitli kuruluşlarda görev alabilmektdirler. Son yıllarda önemli bir iş alanı olarak ortayan çıkan Yabancılara Türkçe Öğretiminde, çoğunlukla ÇTLE mezunları tercih edilmekte ve Yunus Emre Enstitüsü’nün değişik ülkelerdeki Kültür Merkezleri ÇTLE mezunlarına iş olanakları sunmaktadır. Kısaca ÇTLE Mezunları:

1. MEB’e Bağlı okullarda “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni”

2. MEB’e Bağlı Okullarda “Türkçe Öğretmeni”

3. Üniversitelerde “Türk Dili Okutmanı” ve “Araştırma Görevlisi”

4. Kültür Bakanlığı Bünyesinde “Araştırmacı”

5. Misyon Kuruluşlar ve Türk Kültür Merkezlerinde “Okutman”

6. AKM ve TRT gibi kurumlarda “Uzman” olarak görev yapabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 9 Eylül 2018