TÜBİTAK nereye koşuyor dedirten ret ve başarı hikayeleri

TÜBİTAK nereye koşuyor dedirten ret ve başarı hikayeleri: TÜBİTAK kime hizmet ediyor dedirten proje ret olayları…

08.04.2018

“TÜBİTAK’ın projelerini reddettiği liselilere Harvard’dan davet!” haberini siz de görmüşsünüzdür, hani şu aklımıza diğer “TÜBİTAK Reddetti …” haberlerini getirten haber. “Ne oluyoruz, Tübikat kimin kurumu, hangi bilime hizmet ediyor, hangi millete hizmet ediyor?” dedirten haberleriBizim aklımıza bu sorular geldi ve öyle olunca gerçekten Tübitak reddetti haberleri düşündüğümüz kadar çok mu? Tübitak acaba hangi türden mantıki, bilimsel ve pratik gerekçelerle bu projeleri reddetmiş diye bir bakalım dedik.

Aşağıda alıntıladığımız ret haberleri bizim bir saatten az bir zamanda ulaşıp derlediğimiz farklı ret olaylarını gösteriyor. Biz olayın tamamını, her olayın uzun hikayesini, ret edilen projenin hangi teknolojik veya bilimsel yeniliği getirdiğini değil, sonuçta bu projenin kimler (hangi kurumlar veya ülkeler tarafından) sahiplenildiğini ve reddetme sebep ve gerekçelerini ortaya koymaya çalıştık. 

TÜBİTAK reddetti Harvard davet etti!

09 Nisan 2018

Manisa’da Kobalt 60’tan alternatif enerji ürettikleri projesi TÜBİTAK tarafından “belge eksik” denilerek reddedilen liselilere dünyanın en önde gelen üniversitelerinden ABD’deki Harvard’dan davet geldi. Manisalı liseliler hem Harvard’a hem de Almanya’da yapılacak Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı’na katılacak.

Manisa’da özel okul öğrencilerinin TÜBİTAK tarafından “eksik belge” nedeniyle kabul görmeyen 2 projesi, Harvard Üniversitesi’nin ilgisini çekti.

Harvard’dan kimya ve biyoloji alanındaki çalışmalarıyla davet alan 4 öğrenci, büyük gurur yaşadı. Biyoloji öğretmeni Nuray Avcı eşliğinde 10’uncu sınıf öğrencisi Göktuğ Altıparmak ve 11’inci sınıf öğrencisi Seda Erol’un melisa, okaliptüs ve karanfil yağlarının havadaki bakteriler üzerindeki etkisi ve bu yağların bakterileri temizlemesine yönelik projesi, büyük ilgi gördü. Devamı ve haberin tamamı için tıklayın!




TÜBİTAK Reddetti, Çin Sahip Çıktı!

23 Şubat 2017

26 Yaşındaki Türk mucit Mehmet Türker’in bulduğu cihaz, felçli hastaların hayatını kolaylaştıracak. GlassOuse adını verdiği bu buluş, kafa hareketlerinin %99.9’unu algılayarak bilgisayara iletebiliyor. Türker, TUBİTAK’ın reddettiği bu proje, İngiltere’deki “Buluşlar Zirvesi” adlı yarışmada 1. olarak birçok önemli projeyi geride bıraktı. Tübitak tarafından ‘Gerekli yeterliliğe sahip olmadığı’ gerekçesi ile reddedilen proje, önce Çin’de üretildi ardından Birleşik Krallık (İngiltere) tarafından seri üretime geçirildi.

Engellilerin ellerini kullanmadan teknolojik aletleri kullanmasını sağlayan bu buluş sayesinde engelli kişiler; televizyon, telefon, perde, kapı kontrolü gibi birçok konuda kontrol sağlayabilecek, kısacası evin tüm kontrolüne hakim olabilecekler. Türker’in bu cihazı geliştirmesinin en önemli sebebi, yakın arkadaşının felç geçirmesi. Birçok teklif alan Türker, Çinli bir firmayla anlaşarak Türk-Çin ortak yapımı ile seri üretim sağlanacak. Sistemin yalnızca ağıza alınan sünger ve gözlük şeklinde olması da oldukça pratik ve kolay duruyor. GlassOuse tanıtım videosu için tıklayın!

Tübitak sen adamı dinden imandan soğutursun! Ya da: Ey Tübitak Diyanet İşlerine de iş bıraksaydın!

Aşağıdaki ret olaylarında biz gerekçeye de ulaşamadık, gerekçe yoktur demiyoruz, vardır tabii ki. Ancak “Bir selam da sizden selam size selamünaleyküm”, “Tillo evliyalarının kerametleri” “Papaz eriğini imam eriğine çevirme” isimli projeleri yayınlayan TÜBİTAK  bu projeleri neden reddettiğini keşki kamuoyuna da açıklasa!

TÜBİTAK’ın Beğenmediği Proje ABD’de Dünya Birincisi Oldu!

22 Ocak 2017

TED Antalya Koleji öğrencilerinden Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe, TÜBİTAK Liselerarası Proje Yarışması’na katılmak için kimya öğretmenleri Gülay Demirci danışmanlığında bir proje hazırladı. Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yapmayı öngören iki öğrencinin başvurusu TÜBİTAK tarafından reddedilince, öğrenciler bu kez de ABD’de dünya çapında düzenlenen liselerarası yarışmaya başvurdu.

TED Antalya Koleji Kimya Öğretmeni Gülay Demirci, proje hakkında bilgi verdi. Demirci, “Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yaptık. Bu şekilde özellikle diyabet hastalarının geç iyileşen yaralarında, yanık yaralarında ve yatalak hastaların yaralarında kullanılabilecek. Biz bunu TÜBİTAK liselerarası proje yarışması için yapmıştık. Bizim bağlı olduğumuz TÜBİTAK’ın Konya bölgesine sunduk ve ret cevabı aldık…”

Türkiye’de ilgi görmeyen proje, ABD’de 54 ülke 2 bin 450 proje arasından dünya birincisi oldu. Devamı için tıklayın!

TÜBİTAK reddetti, Londra davet etti!

10 Eylül 2016

İzmir Özel Tevfik Fikret Okulları öğrencisi Tuna Ilgın Kozak’ın geliştirdiği, radyo dalgaları yardımıyla maden ocaklarında konum belirlemeye yarayan projesi TOF, TUBİTAK’ın reddedmesinin ardından 25. MEF Uluslararası Proje Yarışması’nda Fizik dalı birinciliğini ve inovasyon özel ödülü birinciliğini kazandı. TOF projesiyle uluslararası bilim çevrelerinin de dikkatini çeken Kozak, London International Youth Science Forum’a (LIYSF) davet edildi. Bu yıl “Büyük Bilimsel Keşifler” temasıyla 26 Temmuz 10 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Forum’da tüm dünyadan davet edilen ve projelerini sunan 540 öğrenciden biri de Kozak oldu. Devamı için tıklayın!

TÜBİTAK’ın Onaylamadığı Proje Ödül Aldı!

30 Mayıs 2016

TÜBİTAKbu defa Gaziantep Özel Deva Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Kaan Alper’in projesini reddetti. Söz konusu proje İzmir’de düzenlenen DOESEF yarışmasında Mühendislik-Enerji kategorisinde Türkiye birincisi oldu. Kaan bu projeyle 2017’de Los Angeles’ta düzenlenecek INTEL ISEF 2017′de ülkemizi temsil etme hakkı elde etti. Devamı için tıklayın!




TÜBİTAK Kabul Etmedi, NASA Proje Ekibine Seçildi!

12 Ocak 2016

Başkanlığını “eski Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar’ın” yaptığı TÜBİTAK’ın “beğenemediği” proje ile Avrupa’da 1. oldu. İlayda’yı biz; hazırladığı fizik projesi ile TÜBİTAK‘ın yarışmasına katılan fakat “derece” dahi elde edemeyen öğrenci olarak tanımıştık.

Ülkemizin en önemli bilim kurumu niteliğindeki TÜBİTAK’ın “sallamadığı” İlayda, 2015’te lise 12. sınıf öğrencisiyken aynı proje ile Polonya’da yapılan “First Step to Nobel Prize in Physics” (Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım) yarışmasında binlerce proje arasından sıyrılıp 1. oldu! Devamı için tıklayın!

TÜBİTAK Reddetti Almanya Burs Verdi!

8 Ocak 2014

İstanbul Erkek Lisesi öğrencisi Barış Paksoy, 2011’de Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) liseler arasında düzenlediği matematik projesi yarışmasına katılmıştı. “Ramanujan Asallarının Genelleştirilmesi” projesiyle katılan Paksoy, birincilik hedefiyle başvurduğu yarışmadan beklenmedik bir sonuç çıkmıştı. TÜBİTAK’ın yaptığı projeyi ‘seviye üstü’ bularak reddettiği Paksoy’a, Almanya burs verdi. Devamı için tıklayın!

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 9 Nisan 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.