Türkiye’nin üniversite mezunu profili değişiyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç “Türkiye’nin üniversite mezunu profili değişiyor” demiş, değişen şey neymiş, üniversite mezunu insan sayısı mı artıyor, üniversite mezunları daha nitelikli ve daha donanımlı mı oluyor, bugünün üniversite mezunu çağını daha iyi mi okuyor, bilgiye ulaşma, kullanma ve yorumlama da daha mı başarılı, Saraç ne demek istemiş, neyi kastetmiş bakalım:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa’da 24-25 Mayıs’ta düzenlenen Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Zirvesi’nde sunulan Bologna Süreci Uygulama Raporu’nda, “üniversiteye yeni başlayan ve ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip bireyler” ile “yükseköğretim derecesine sahip 45-64 yaşlarındaki genel nüfus” arasında yakın ilişki tespit edildiğini söyledi.

Saraç, rapora göre, Avrupa Yükseköğretim Alanı üye ülkelerinin birçoğunda, düşük eğitim derecesine sahip ailelerden gelen bireylerin üniversiteye katılımının kısıtlı olduğunu, Türkiye’de ise ebeveynleri üniversite mezunu olmayan ailelerden gelen bireylerin de yüksek oranda üniversite eğitimi aldığına işaret etti.

Üye ülkelerin genelinde, 45-64 yaşlarındaki üniversite mezunu nüfus arttıkça, ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip bireylerin üniversiteye katılımının da arttığını kaydeden Saraç, Türkiye’ye oranla bu ülkelerde yükseköğrenim görmemiş ailelerden gelen bireylerin yükseköğretime katılımının düşük olduğunu vurguladı.

İçindekiler

“Türkiye’nin üniversite mezunu, yetişmiş insan profili değişiyor”

Saraç, Türkiye’nin, erişim noktasında birçok üye ülkeden farklılık gösterdiğine dikkati çekerek, “Halen Türkiye’de üniversitelerde okuyan öğrencilerimizin ebeveynlerinin yüzde 73’ünün üniversite mezunu olmadığını görüyoruz. Avrupa Yükseköğretim Alanı üye ülkelerindeki genel eğilimden farklı olarak, Türkiye’de ebeveynleri yükseköğrenim görmemiş ailelerden gelen bireylerin üniversite eğitimi alma oranı Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla. Türkiye’nin üniversite mezunu, yetişmiş insan profili değişiyor. Bu önemli, olumlu bir sosyolojik süreç. Türkiye’de ebeveynlerinden farklı yeni bir nesil yetişecek.” dedi.

Raporda, Türkiye’de birbirinden farklı eğitim seviyelerine sahip ailelerden gelen bireylere, üniversiteye erişim imkanı sağlandığının ortaya çıktığını aktaran Saraç, “Ülkemizde yükseköğretim derecesine sahip 45-64 yaşlarındaki nüfusun oranı yüzde 9,3. Yükseköğretime yeni başlayan ve ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip olan nüfus oranı da yüzde 20. Bu veriler gösteriyor ki, ülkemizde üniversite eğitimi almamış ailelerden gelen bireyler de yükseköğretime katılım sağlayabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı

Adminin notu:

Başlığa bakarak beklentinizi (benim gibi) yükselttiyseniz, aradığınızı bulamamış olabilirsiniz. Ancak ben kendi adıma Türkiye’de “anne-babası üniversite mezunu olmayan” üniversiteli oranının yüksek olduğu tespitini değil (çünkü bu kaçınılmaz bir durum), ancak Avrupa’da üniversiteye gidenlerin çoğunun anne-babaları üniversite mezunu olanlardan çıkmasını anlamlı ve dikkate değer buldum.  Türkiye mecburen değişiyor, Avrupa toplumsal olarak mevcut durumunu sürdürme eğiliminde, statükocu, gelenekçi, dikey hareketliliğe geleneksel olarak kapalı görünüyor… 🙂
Genç nüfusun yüksek olması ve son yıllarda üniversite sayısının artması gibi eğitim kurumunun içsel dinamiklerinden, eğitimcilerimizin gayret ve yaratıcılıklarından bağımsız iki unsur unsurlar eğitim konusunda da ümitli olmamız için bir sebep veriyor. İyi değerlendirilebilirse….
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler:
Eklenme Tarihi: 5 Haziran 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.