2016 ÖSYS üniversite tercihleri ne zaman yapılacak?

İçindekiler

26 Temmuz-2 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2016-ÖSYS Üniversite tercihleri süresi uzatıldı. Peki üniversite tercihleri ne zaman, nasıl yapılır?

18-19-25-26 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları 18 Temmuz’da açıklandı. Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrenci, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercihlerinin ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı. Peki 2016 üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? Üniversite tercihleri nasıl yapılır?

YÖK 2016 – ÖSYS Tercih Tarihleri Değişikliği Duyurusu (24.07.2016)

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

LYS maratonu sona erdi. Şimdi sıra üniversite tercihlerini yapmakta. Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2016-ÖSYS tercihlerinin 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında alınmasına karar verildiği bildirildi.

Adaylar tercihlerini, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır.

2016 TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

2016-YGS’ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar, 2016-YGS’ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar ile sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar, 2016-ÖSYS merkezi yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapabilecek.

Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan istedikleri programları sırasıya koyarak tercih bildiriminde bulunacaklar.

2016-YGS’ye giren adaylardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak YGS yerleştirme ve varsa LYS yerleştirme puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten kendileri yapacaklar.

Sadece sınavsız geçiş için başvuran adaylar ile 2016-YGS’de hiçbir puan türünde 150 veya daha fazla puan alamayan adaylardan sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar da tercih bildirimini aynı şekilde yapacak.

2016-YGS’de 150 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istedikleri sırada yapabilecekler. 2016-YGS’de hiçbir puan türünde 150 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları yoksa bu adaylar tercih bildiriminde bulunamayacak.

YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARINA KAYIT İŞLEMLERİ

2016-2017 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık 2016 tarihine  kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

* Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

* Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.

* 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

* Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

* Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 24 Temmuz 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.