Adım Adım Test Çözme Tekniği

yorumsuz
76 views

Adım Adım Test Çözme Tekniği

Test çözme bilgiye dayalı olsa da, belli bir miktar test çözme becerisini de gerektirmektedir. Bu yazıda sınava hazırlanırken sizin için gerekli test çözme becerilerini adım adım açıklanmaya çalışılıyor.

Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, sorulara yaklaşım tarzından veya soru sitiline aşina olmamaktan kaynaklanır.

Test tecrübesi sınav sonucunu etkileyen en önemli etkenlerdendir. Test çözme tekniğini iyi bilmek istenen sonucun alınmasına büyük oranda katkı sağlayacaktır.

Sınavdan önce çözülen yüzlerce hatta binlerce sorunun oluşturduğu bilgi birikimi adayın sınavda başarılı olmasını sağlar. Çünkü çözülen her soru gerçek sınav öncesi adaya tecrübe kazandıracaktır. Aday bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir.

Öğrencilerin test çözerken “bir sorudan ne çıkar canım” diyerek o soruyu yok sayması en büyük hatadır.

Çözülen her bir soru tipi aday için bir avantajdır.

Sınava hazırlanan adayın çözemediği her sorunun doğru cevabını öğrenmesi gerekir.

  1. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz.

    Test çözeceğiniz konuda fikir yürütecek derecede bir bilgi sahibi olmadığınızda zaten sorulara doğru cevaplar veremeyeceksinizdir. Öte yandan test sınavlarında da bilgi sorusu bulunabilir. Yine öyle sorular vardır ki. bilen saniyeler içinde yapar; bilmeyen dakikalarca uğraşsa da doğru cevaba zor ulaşabilir. Unutmayın: Test çözme temelde bir bilgi edinme yolu değil, öğrenip-öğrenmediğinizi de kontrol etme ve pratik yapma yoludur.

  2. Amaç TEOG’de başarılı olmak ise TEOG niteliğine uygun sorular çözmelisiniz. Eğer YGS’de başarılı olmak istiyorsanız YGS niteliğine uygun sorular çözmeliniz.

    Yani “Matematik, her yerde aynı Matematiktir; Türkçe de aynı Türkçe’dir” diye düşünmek sizi yanıltır. Örneğin, Matematikteki sayılarla ilgili iki farklı soru, hem mantığı, hem güçlük derecesi gibi farklı açılardan tamamen farklı olabilir. Bu nedenle hazırlandığınız sınavın düzey ve kapsamına uygun sorularla (doküman ve soru bankaları ile) test çözme pratiği yapmak şarttır.

  3. Soruları tutarak çözün.

    Çünkü gerçek sınav sadece bilginizi değil, bilgi kullanma hızınızı da ölçmektedir. Bu yüzden her bir soru için bazı sınavlarda 1,5; bazılarında sadece 1 dakika süre tanınmaktadır.

  4. Her sorunun size ‘’sınavda sorulabileceğini’’ düşünerek cevaplamaya çalışın.

    Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin. Bir sorudan bir şey olmaz diye düşünmeyin. Öğretmenize, arkadaşınıza, bir bilene sorup öğrenin.

  5. Soruyu çok fazla okuyarak-zihninizi karıştırmayın.

    Özellikle gerçek sınav esnasında (ki, serbest zamanlarda pratik yaparken bile) bir sorunun başında çakılıp kalmayın. Bu durum size zaman ve enerji kaybettirmekten başka bir işe yaramaz. Boş bırakıp yanına işaret koyarak geçin, zamanınız kalırsa dönüp bakın. (Kendiniz çalışırken de boş bırakıp geçin; sonra bir arkadaşınıza, bir öğretmeninize sorun).

  6. Soruyu çözmenizi sağlayacak, soru metninde yer alan önemli kelimelerin altını çizin.

  7. Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın.

    Soru çözmek sizde bir alışkanlık olsun. (Unutmayın: Taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir (pardon, size taş kafalı demiş oldum galiba 🙂 )

  8. Soru kökünü ve soru paragrafını anlamadan, şıkları okumaya başlamayın.

    Önce size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu, sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir şekilde bulmanızı sağlayacaktır.

  9. Bütün şıkları okumadan ‘’doğru olduğuna inandığınız’’ şıkkı işaretleyip geçmeyin.

    Çünkü bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister.

  10. İki cevap da birbirine benziyorsa; cevap, büyük ihtimalle ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur.

  11. Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin.

    Bu tarz geriye dönüp değiştirmelerde % 80 doğruyu yanlışa çevirme oluyor; ancak %20’sinde yanlışı bulup doğruya çevirme oluyor (tecrübe ile sabittir).

  12. Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru veya sorular varsa  o soruya hemen değil de, birkaç tane soru çözdükten sonra bakın.

  13. Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip karamsarlığa düşmeyin.

    Çünkü evde çalışırken her yanlış çözdüğünüz soru, şayet doğru çözümünü öğrenirseniz sizin için bir kazançtır. Sınav anında da, ilk bir kaç soru zor geldi diye hemen ümitsizliğe kapılamamak lazım; çünkü her sınavda soruların en fazla %10’u çok zor; %20’si zor olur. Ancak geriye kalan %70 normal, kolay ve çok kolaylardan oluşur.

  14. Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın.

    Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar. (13. maddeye bakın)

  15. Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak okumadan geçmeyin.

    Paragraf sorularının en önemli özelliği; cevabının, paragrafın içinde gizli olmasıdır.

  16. Paragraf sorularında önce soru kökünü okursanız, paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlarsınız. Bu ise soruyu daha çabuk çözeceğiniz anlamına gelir.

  17. Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız, ‘’yanlış olduğuna inandığınız’’ şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün.

  18. Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın.

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: , , , , ,
Eklenme Tarihi: 23 Nisan 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.