YKS’de puan hesaplama nasıl yapılır, en az kaç net gerekir?

İçindekiler

YKS’de puan hesaplama nasıl yapılır, en az kaç net gerekir?

Ham puan (adayın net sayısı) nasıl hesaplanır?

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

TYT, AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için ne kadar ham puan alınmalıdır?

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir.

YKS’de hangi puanlar vardır? Hangi puan türü ile hangi bölümler tercih edilebilir?

YKS’de baraj puanı var mı?

Evet. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT’de 150 ve üzeri puan almak gerekmektedir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan almak gerekmektedir.

TYT Puanı

Sadece TYT testine dayalı olarak hesaplanan puandır ve 2 yıllık önlisans bölümlerini tercih ederken kullanılır.

AYT Puanları

AYT testlerine dayalı olarak hesaplanan 4 farklı puan vardır: Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı. Bu puan türlerinin hesaplanmasında AYT testleri farklı oranlarda etkilidir  ve farklı puan türleriyle farklı bölümler tercih edilir.

Baraj puan nedir, TYT ve AYT baraj puanları kaçtır?

TYT baraj puanı 150’dir. 150 puanı geçen adayların AYT puanı hesaplanabilir ve/veya 2 yıllık önlisans programları tercihi yapabilir.

AYT puan türlerinde baraj 180’dir. Herhangi bir AYT puan türünde 180 ve üstünde puan alanlar o puan türündeki 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilirler.

2021-TYT puanım 200’ün üzerinde, 2022-YKS’ye girmek zorunda mıyım?

2021-TYT puanı 200 ve üzeri adaylar istedikleri takdirde bu puanlarını 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2022-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanabilirler ancak, bu adayların 2022 YKS’ye başvuru yapmış olmaları zorunludur. Bu adaylar isterlerse 2022-TYT’ye girmeden AYT/YDT oturumlarına girebilirler veya isterlerse 2022-TYT ve AYT/YDT oturumlarının tümüne de girebilirler.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 7 Eylül 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.