Açık Öğretim Ortaokulu İlk Kayıt İşlemleri: Kimler kayıt olabilir, gerekli belgeler nelerdir?
İçindekiler
Açık Öğretim Ortaokulu İlk Kayıt İşlemleri: kimler kayıt olabilir, gerekli belgeler nelerdir?
Açık Öğretim Ortaokuluna ilk kayıt yaptıracak olan öğrencilerden, 18 yaşını doldurmamış olanların velileri ile birlikte, 18 yaşını doldurmuş olanların ise zorunlu durumlar dışında bizzat kendilerinin Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir. 18 yaşını doldurmamış olanların velilerinden alınacak olan dilekçe öğrencinin dosyasında saklanacaktır (Sisteme yükleme yapılmayacaktır).
Açık Öğretim Ortaokulu kayıtlarında üst yaş sınırlaması yoktur.
1. Açık Öğretim Ortaokuluna Kimler Başvurabilir?
1. Bakanlığımızca örgün eğitim kurumları için her yıl belirlenen eğitim-öğretim yılının başlangıç tarihi, Açık Öğretim Ortaokuluna ilk kayıtlarda aranacak yaş sınırını belirler. Eğitim öğretim yılı başlangıç tarihi itibarı ile 14 yaşını bitirip 15 yaşından gün alanlar ilk kayıt başvurusunda bulunabilir. Öğretim yılındaki tüm dönem kayıtlarında bu tarih esas alınır.
2. Ancak;
İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurul Kararı olanlar,
Tutuklu veya hükümlü olanlar,
Yurt Dışı Programlarına kayıt yaptıranlar (Yurtdışı programına kayıt yaptırıp, daha sonra Türkiye programına geçmek isteyenlerde mecburi öğrenim çağı dışına çıkmış olma şartı aranır.), yaş sınırı aranmadan ilk kayıt başvurusunda bulunabilir.
1. ve 2. maddelerdeki şartlardan birini taşıyanlardan;
4. sınıfı bitirenler,
İlkokul mezunları,
İlköğretim ya da ortaokullarının 5, 6, 7 veya 8. sınıfından ayrılanlar,
Ortaokulu dışardan bitirme sınavına başvurup mezun olamayanlar,
Yetişkinler II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi olanlar,
Yetiştirici ve tamamlayıcı temel eğitim-B kurs belgesi olanlar,
Yurt dışında öğrenim görüp en az ilkokul 4. sınıfı bitirenler düzeyinde Denklik Belgesi olanlar, İlk kayıt için başvuru yapabilir.
2. İlk Kayıt Başvurusunda Dikkat Edilecekler
İlk kayıt için başvuran öğrencinin teslim etmesi gereken evraklarında veya evraklardaki bilgilerinde eksiklik olup olmadığı kontrol edilir. Belgelerinde ve bilgilerinde eksiklik bulunan öğrencilerin bu eksiklikleri tamamlanana kadar kayıtları yapılmaz.
Öğrencinin kaydı alınmış ancak belgelerinde ve bilgilerinde eksiklik tespit edilmiş ise belgelerin kayıt süresinde tamamlanmaması durumunda kaydı silinecektir. (Tasdikname/tasdikname kayıp ve diploma/ diploma kayıt belgesinin aslı ile tasdikname/tasdikname kayıp belgesinde veya ekinde; öğrencinin sınıfı, okuduğu sınıflardaki notları, mutlaka olması gerekmektedir.)
İlk kayıt için başvuran öğrencinin biyometrik fotoğrafı sisteme aktarılacaktır.
T.C. kimlik numarası olmayan öğrenci adaylarının, kayıt işlemlerini yaptırabilmeleri için, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurmak suretiyle yabancı kimlik numarası almaları gerekmektedir.
T.C. kimlik numarası alamayan yabancı uyruklu öğrenci adayları ilk kayıt sınav bedelini yatıracakları hesap numarasını Açık Öğretim Ortaokuluna ulaşarak öğrenebilirler. Öğrenci adayları banka dekontunun aslını Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne teslim edeceklerdir. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü banka dekontunu sisteme yükleyerek Açık Öğretim Ortaokulu Bilgi İşleminde öğrenci adayının AKTİF durumda olmasını sağlayacaktır.
Mahkemelerce gizlilik kararı verilen öğrencilerin kayda esas belgeleri halk eğitimi merkezi tarafından alınarak “GİZLİ” ibareli kapalı zarf içerisinde “GİZLİ” yazı formatında kurumumuza gönderilecektir. Kayıt işlemleri kurumumuzca yapılacaktır. Bu öğrencilerin bilgileri hiçbir surette resmi kurumlar ve kimliği gizli öğrencimiz dışında kimseyle paylaşılmayacaktır.
Ön kayıt durumunda olan öğrenciler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerince kayıt süresi içerisinde aktif duruma getirilmesi sağlanacaktır. Kayıt süresi içerisinde aktif duruma getirilmeyen öğrencilerin kaydı bilgi yönetim sisteminden silinecektir.
İlk kayıt bedelini yatırmış ve belgelerinde/bilgilerinde eksiklik bulunmayan öğrencilerin bilgileri Açık Öğretim Bilgi sisteminde “Yeni Kayıt İşlemleri” menüsünde “Bilgi Girişi” bölümüne işlenir. Öğrenim belgesindeki durumuna uygun olarak “İntibak” işlemi yapılır. Sistem otomatik olarak “Ders Seçme” sayfasına yönlendirir. Öğrencinin atandığı sınıfa ait dersler sistem tarafından otomatik olarak atanır. Üst sınıftan en fazla dört ders seçilerek kaydedilir. Yeni kayıt raporu çıkarılarak öğrenci adayına verilir ve “ KAYIT” işlemi tamamlanır.
Alınan kayıtların, kayda esas evrakı (diploma, tasdikname, öğrenim durum belgesi, denklik belgesi vb.) ile öğrenciye ait engelli durmunu belirten rapor ve belgeler (sağlık kurul raporu, şehit yakınlık belgesi vb.) taranarak Açık Öğretim Ortaokulu Bilgi Yönetim Sistemine aynı gün içerisinde aktarılacaktır.
Ücret muafiyeti ile ilgili belgelerin sistemde Dosya Ekleme menüsündeki listeden “ücret muafiyet belgesi” seçilerek yüklenmesi gerekmektedir.
İstenmedikçe irtibat büroları tarafından Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğüne herhangi bir evrak gönderilmeyecektir.
Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan çıktısı alınacak KAYIT Raporunun, öğrenci veya velisi tarafından ad ve soyadı yazılarak imzalanması sağlanacaktır.
İlk Kayıt İçin Gerekli Belgeler
1. İlkokul Mezunu (5 Yıl Süreli) Öğrencilerden
T.C. kimlik numarasını gösteren belge,
Bir adet biyometrik fotoğraf,
İlkokul diplomasının aslı,
Diploması kayıp olanlardan, Diploma Kayıt Örneğinin aslı istenecektir.
2. II. Kademe Okur Yazar Belgesi Olan Öğrencilerden
T.C. kimlik numarasını gösteren belge,
Bir adet biyometrik fotoğraf
Yetişkinler II. Kademe Okur Yazar Belgesinin belgesinin aslı,
Yetişkinler II. Kademe Okur Yazar Belgesi kayıp olanlardan, Kayıp Belge Örneğinin aslı istenecektir.
E-Yaygın sisteminden bilgileri gelen öğrencilerden II. Kademe okur yazarlık belgesi istenmez.
3. İlköğretim veya Ortaokulların Ara Sınıflarından Ayrılan Öğrencilerden
T.C. kimlik numarasını gösteren belge,
Bir adet biyometrik fotoğraf
Okuduğu tüm sınıflara ait yılsonu başarı notları ile varsa kaldığı sınıfın derslerine ait not/puanlarını gösteren Tasdikname (Öğrenim Belgesi) veya tasdikname kayıp belgesi, notları/puanları eksik ya da bulunmayan belgelerin ekinde not döküm çizelgesi(Bir üst sınıfa sorumlu geçilen belgelerde sorumlu geçilen sınıfın derslerine ait not döküm çizelgesinin getirilmesi zorunludur.),
Okul dışı bitirme sınavlarına katılardan okulundan almış olduğu sınav notlarını gösteren Okul Dışı Belgesi istenecektir.
Dikkat: Öğrencinin tasdikname/tasdikname kayıp belgesinde sınıfı, okuduğu sınıflardaki yılsonu başarı puanları, ayrıldığı okulun ismi ile belge tarih ve numarasının mutlaka yazması, son ayrıldığı sınıfta ŞÖK kararı ile geçme durumu var ise belirtilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerden biri yazmıyor ise eksik olan bilgiyi tamamlayacak ayrıca bir belgenin olması istenir. Belge ve bilgileri tam olmayan öğrencilerin kayıtları alınmaz.
Dikkat: Tasdiknamenin ekinde olması gereken not döküm belgesinin aslının temin edilememesi durumunda, notları gösteren belgelerin onaylı sureti kabul edilir.
Dikkat: Öğrencilerin Tasdiknamede yer alan bilgilerinin sisteme işlenmesinden veri girişlerini yapan kişi sorumludur.
4. E-okul Kayıtlı Öğrencilerden
T.C. kimlik numarasını gösteren belge,
Bir adet biyometrik fotoğraf istenecektir.
Açık Öğretim Ortaokuluna kayıt şartlarını taşıyan ve e-okul bilgi yönetim sistemine kayıtlı olan öğrencilerden öğrenim belgesi istenilmez. Öğrencilerin bilgileri e-okul sisteminden otomatik olarak aktarılır. e-okulda kayıtlı öğrencilerin e-okul bilgileriyle öğrenim belgesindeki bilgileri/öğrencinin beyanında tutarsızlık varsa durumunun ayrıldığı okul tarafından düzeltilmesinin sağlanması gerekmektedir.
E-okul sisteminde bir dönem okuyarak dönem sonu notları/puanları oluşan öğrencilerin Açık Öğretim Ortaokulu Bilgi Yönetim Sistemine bu notları/puanları aktarılamaması halinde “İntibak” sayfasında manuel giriş yapılır. Manuel girişi yapılan dönem sonu notları/puanlarına ait belge sisteme yüklenecektir.
5. Yabancı Uyruklu Öğrencilerden;
Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerimizden T.C. kimlik numarası olmayanların ilk kayıt işlemlerini yaptırabilmeleri için İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından verilen yabancı kimlik numarasını gösteren belge,
Bir adet biyometrik fotoğraf
Öğrenim belgesi bulunmayıp yerleştirme ve nakil komisyonunca Açık Öğretim Ortaokuluna yönlendirilen yabancı uyruklu öğrencilerden; il milli eğitim müdürlükleri tarafından düzenlenecek, sınav belgesinin tarih ve sayısının da bulunduğu denklik belgesi istenecektir.
6. Yurt Dışında Öğrenim Görmüş Olan Öğrencilerden;
T.C. kimlik numarasını gösteren belge,
Bir adet biyometrik fotoğraf,
Yurt dışında öğrenim görmüş olanlardan, Denklik Belgesinin aslı, (Karneler denklik belgesi yerine geçmez),
T.C. kimlik numarası olmayanlardan, ilk kayıt sınav bedelinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı istenecektir.
Dikkat: 2002 yılı ve daha öncesinde Açık Öğretim Ortaokuluna kayıt yaptırmış, bu tarihten sonra hiç kayıt yenilememiş “Donuk” durumdaki öğrencilerin T.C. kimlik numaraları Açık Öğretim Ortaokulu Bilgi Yönetim Sisteminde kayıtlı olmayabilir. Bu öğrencilerimiz öncelikle, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine, 444 0 632 (Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi-MEBİM), MEB Bilgi Edinme kanalıyla başvurmaları, işlem yapılamaması durumunda ise; durumlarını anlatan bir dilekçeyi ve T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisini tek sayfada olacak şekilde, 0 312 213 01 73’e faks ya da e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.
Kaynak: Açık Öğretim Ortaokulu İlk Kayıt Kılavuzu

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: Açık Öğretim Ortaokulu İlk Kayıt İşlemleri, gerekli belgeler nelerdir?, kimler kayıt olabilir
Eklenme Tarihi: 22 Ağustos 2022