Adli Bilişim Mühendisliği nedir, nerelerde çalışır, ne iş yapar, kaç lira kazanır
İçindekiler
Adli Bilişim Mühendisliği nedir, nerelerde çalışır, ne iş yapar, kaç lira kazanır?
Türkiye’de ilk. Evet, doğru duydunuz. Bu bölüm Türkiye’de ilk defa açıldı. Yüksek Öğretim Kurulu; 05.07.2012 tarihli toplantısında Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü’nün kurulmasına onay verdi. Böylece Adli Bilişim Mühendisliği Türkiye’de ilk olarak Fırat Üniversitesi tarafından kurulmuş oldu. Fırat Üniversitesi, Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü’nü kurarak, siber ortamda işlenen bilişim suçlarını gün ışığına çıkaracak uzman mühendisler yetiştirmenin ilk adımını atmış oldu.
Adli Bilişim Mühendisliği Güncel Taban Puanları için tıklayın!
Adli Bilişim Mühendisliği hakkında güncel bilgiler için buraya tıklayın:
Adli Bilişim Mühendisliği konusunda güncel bilgiler içeren bir yazı için tıklayın!
Türkiye ‘Adli Bilişim’ kavramı
Teknoloji geliştikçe maalesef olumsuzluklar da çoğalıyor. İnternetin nimetlerinden faydalanıyoruz. Dünya artık avucumuzun içerisinde. Birçok şey yapabiliyoruz. Ama bu arada internet dünyasında veya siber dünyada suç işleme olanağı da arttı. Maalesef bu suç işleme olanağı o kadar arttı ki çok farklı alanlarda çok farklı amaçlı suçlar işlenebildiği, hatta internet ortamında başlayan kavgaların cinayetle sonlanabildiğini de görebiliyoruz. Bazı kişiler var ki intihar edeceklerse başta Facebook’ta onu yazıyor, arkasından da Allah göstermesin intihar edenler çıkabiliyor. Peki bunun Adli Bilişim ile ilişiği ne? Biliyorsunuz son zamanlarda internet üzerinden kişilerin mahremiyetini deşifre etme, diğer taraftan banka hesaplarını boşaltma gibi siber dünyada suç türleri çoğalmaya başladı. Tabii bunlarla ilgili Türkiye’deki sıkıntı şu: Mahkemeler, bir konuyu açıklığa kavuşturmak için yetişmiş uzman eleman istiyorlardı. Sadece bilgisayar mühendislerinin bu işi çözmesi de yeterli değildi. Çünkü özel bir alana yoğunlaşmak gerekiyor. Biyometrik sistemlerden anlayan, biyometrik sistemler derken parmak izi, göz irisi, avuç içi vs. bunlarla uğraşmış, bunlarla ilgili çalışmalar yapmış kişilere ihtiyaç var Türkiye’de. Bu dünyada da böyle…
Adli Bilişim mühendisliği, demek ki internet ortamında siber dünyada işlenen suçlara çözüm bulabilmenin, onların azalmasına destek verebilecek eğitimlerin yapabileceği bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hangi dersler verilecek? Ne kadar öğrenci alınacak?
Öğrenciler birinci ve ikinci sınıfta meslek dersleri olarak “Algoritma ve Programlama, Bilgisayar Bilimlerine Giriş, Yazılım Mühendisliğinin Temelleri, Ayrık Yapılar, Mantık Devreleri, Programlama Dilleri, Veri Yapıları, Mikroişlemciler ve Programlama, Nesne Tabanlı Programlama” derslerini alacaklar.
Üçüncü ve dördüncü sınıfta ise“ Introduction to Digital Forensics (Sayısal Adli Bilimlere Giriş), Special Topics on Programming Language C (C Programlama Dilinde Özel Konular), Database Management Systems (Veri Taban Yönetim Sistemleri), Networks (Ağlar), Hardware Forensics (Donanımsal Adli Bilimler), Network Security (Ağ Güvenliği) , Advanced Language Concepts (İleri Dil Konseptleri), Numerical Methods (Sayısal Yöntemler), Malware (Kötü Amaçlı Yazılım), Software Engineering (Yazılım Mühendisliği), Digital Forensics Tools (Adli Bilimlerde Araçlar), Cyber Warfare (Siber Savaşlar) , Information Security (Bilgi Güvenliği), Cyber Law (Siber Hukuk), Professionalism and Ethics (Profesyonellik ve Etik)” dersleri verilecektir.
İlk etapta öğrenci sayısını 30 rakamında tutmayı düşünüyoruz. İlk yıllarda öğrenci sayısını artırmayı düşünmüyoruz, ama YÖK bazen bu sayıyı değiştirebiliyor.
Türkiye’de Kriminoloji Enstitüsü mevcut değildir. Bu açığı nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?
Sam Houston State Üniversitesi, Amerika’da kriminal olaylar ve adli bilişim konularında üst sıralarda olan bir üniversitededir. Sam Houston State Üniversitesi’nde siber dünyada işlenen suçları engellemek için bu enstitü mevcuttur. Fakat şu an için böyle bir enstitü kuramayız. İlk olarak lisans düzeyinde öğrenci alımını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Sonrasında da Kriminoloji Enstitüsünü kurabiliriz.
Hep denilir ‘Meslek lisesi memleket meselesi’ diye. Bu bölüm hangi puan türünde alım yapacak? MTOK’tan alım yapılacak mı?
MF4 puan türü ile alım yapılacak. Ama meslek lisesinden gelen öğrenciler için ayrı bir değerlendirme olacak.Yani meslek lisesi öğrencisi de normal lise öğrencisi de MF4 ile girecek ancak, kendi aralarında sıralamaya tabi tutulacaklar.
Son olarak bölümün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Öğrencilere önerileriniz nelerdir?
Adli Bilişim Mühendisliği bölümü şüphesiz ki çok popüler bir bölüm olacaktır. Bu bölümün en büyük avantajı ise 2+2 sayesinde hem Türkiye’de hem de Amerika’da eğitim görecekler. Adli Bilişim Mühendisliği bölümü mezun vermeye başladıktan sonra kurumlar siber suçlarla mücadele etmek için bu bölüm mezunlarını tercih etmek isteyeceklerdir. Geleceğin parlayan meslekleri arasında Adli Bilişim Mühendisliği de yer alacaktır. Siber dünyada ilk Adli Bilişim Mühendisi olmak bir ayrıcalıktır. Bu mezunlar kolay iş bulup iyi maaşlar alabileceklerdir.
Esra ÖZCAN’ın Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asaf Varol ile röportajından – Fırat Üniversitesi
Adli Bilişim Mühendisliği 2018 Taban Puanları için tıklayın!
Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: Adli Bilişim Mühendisliği, Adli Bilişim Mühendisliği nedir, kaç lira kazanır, ne iş yapar, nerelerde çalışır
Eklenme Tarihi: 13 Eylül 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın