Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi

Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi için yorumlar kapalı

İçindekiler

Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Taban Puanları 2018 2019

ÜniversiteŞehirProgramSüre2018 YKS Puan Türü2018 Kont. Gn2018 Kont. Yerl.2018 Taban Puanı
İstanbul ÜniversitesiİstanbulProtohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi4EA5052227,39939
Sivas Cumhuriyet Ün.SivasProtohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi4EA503225,52589
Ankara ÜniversitesiAnkaraProtohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi4EA3031222,56180
Ege ÜniversitesiİzmirProtohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi4EA7040201,23834

 

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi nedir?

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi insanlık tarihinde tarımın başladığı ve ilk yerleşik yaşamın ortaya çıktığı dönem olan Neolitik Çağ’dan (yaklaşık olarak M.Ö. 10.000 ortaları) başlayarak sırasıyla Kalkolitik Çağ (M.Ö. 5.000-3.000), Tunç Çağları (M.Ö. 3.000-1.200) ve Demir Devri (M.Ö. 1.000-500) sonuna kadar olan zaman diliminde başta Anadolu olmak üzere tüm Önasya’ya (Kıta Yunanistan ve Ege Adaları, Girit, Kıbrıs, Balkanlar, Kafkasya, İran, Mezopotamya, Suriye, Filistin, Mısır) yayılan kültürleri ve uygarlıkları incelemektedir. İnsanlık tarihinin en önemli süreçlerinden olan yerleşik yaşama geçiş ve yazının bulunmasıyla ilk tarih çağlarına geçiş anabilim dalının kapsadığı tarihsel süreç içinde bulunmaktadır. Derslerde verilen kültür tarihi yanında, görsel malzeme eşliğinde konular ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir.

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi mezunlar ne iş yapar?

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi konusunda lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler lisansüstü düzeyinde Master ve Doktora programlarına başvurabilirler ve uzmanlaşma yönünde eğitimlerine devam edebilirler.

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi programı:

Öğrenciler devam mecburiyeti olan teorik dersler yanında Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yürütülmekte olan çeşitli dönemlere ait kazı ve araştırmalara (Acemhöyük – Aksaray (Prof. Dr. Aliye Öztan), Köşkhöyük – Niğde (Prof. Dr. Aliye Öztan), Kültepe – Kanes – Kayseri (Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu), Resuloğlu Erken Tunç Çağı Mezarlığı – Sungurlu/Çorum (Prof. Dr. Tayfun Yıldırım), Eskiyapar Höyüğü – Sungurlu/Çorum (Doç. Dr. Tunç Sipahi), Alaca Höyük – Çorum (Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu), Liman Tepe – Urla/İzmir (Prof. Dr. Hayat Erkanal) ve Bağlararası – Çeşme/İzmir (Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu) ile Kayseri (Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu) ve Çorum (Prof. Dr. Tayfun Yıldırım- Doç. Dr. Tunç Sipahi) yüzey araştırmaları) katılarak, aldıkları eğitimi pratik anlamda destekleme olanağına da sahiptirler. Bilim Dalımız tarafından yürütülen kazı ve araştırmalarla mimari, ölü gömme adetleri ve küçük buluntularla belgelenen maddi kültür kalıntılarının ortaya koyduğu sonuçlar, Önasya uygarlıklarına ve kültürlerine önemli katkılarda bulunmaktadır.

Öğrenciler, ders ve araştırmaları ile ilgili çalışmalarında Fakülte kütüphanesinin yanında Bilkent Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, İngiliz ve Amerikan Arkeoloji Enstitülerine ait kütüphanelerden de yararlanma olanaklarına sahiptir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 13 Nisan 2019