Sağlık Yönetimi Bölümü İş İmkanları
İçindekiler
Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2020 2021 yerleştirme sonuçlarına göre bu sayfadaki tabloda yer alıyor. Peki Sağlık Yönetimi Mezunları hangi alanlarda çalışabilir, iş olanakları nasıldır?
Sağlık sektörü, tüm dünyada artan nüfus ve ihtiyaç farklılaşmasına bağlı olarak önemi artan alanların başında gelmektedir. Böyle bir yapının söz konusu olması maliyetlerin optimal seviyeye getirilmesi, verimliliğin artırılması ve hizmet satın alanların memnuniyetlerinin artırılması gereksinimlerini doğurmaktadır. Diğer taraftan sağlık sektöründe faaliyet gösteren özel sağlık kuruluşlarının sayısının gün geçtikçe artış göstermesi; rekabete bağlı olarak iş süreçlerinde yeniden yapılandırılmayı beraberinde getirmektedir. Bu noktada kalifiye personel istihdamı, büyük önem arz etmektedir. İstanbul Kent Üniversitesi Sağlık Yönetimi bölümünün temel amacı; Sağlık sektöründe gerçekleşmekte olan tıbbi ve teknolojik gelişmeleri, artan rekabet ortamını, iç ve dış müşterilerin taleplerinin ve memnuniyetlerinin önemsenmesini, sağlık hizmetlerinin kalitesinin ve verimliliğinin artması gereğini, sağlık alanındaki tıbbi gelişmeler ile birlikte üretim sistemlerini, muhasebe ve finansmanı, yönetim ve organizasyon gibi işletmecilik alanlarını da ön planda tutan, sektörün ihtiyaç duyduğu kalifikasyonlara sahip, vizyonu olan, yeniliğe açık ve yeni edinmiş olduğu bilgileri iş süreçlerine aktarabilen. “sağlık yöneticileri” yetiştirmektir.
Sağlık Yönetimi Bölümü mezunlarının çalışma alanları ve iş imkanları
Sağlık sektörü, istihdam açığının süreklilik gösterdiği alanların başında gelmektedir. Diğer taraftan gereksinimlerin artması ve değişiklik göstermesi, sağlık sektörüne yeni kuruluşların girmesini de beraberinde getirmektedir. Bu doğrultuda sağlık yönetimi bölümü mezunları, gerek kamu gerekse özel sağlık sektörü içerisinde yer alan sağlık kuruluşlarında çalışabilmektedirler.
Sağlık yönetimi çalışanı maaşları
(Temmuz 2018) yeni zam güncellemesiyle birlikte artırılmıştır. Bu dönem yapılan zam sonucu kamuda çalışan sağlık yönetimi maaşı 3 Bin 135 TL’ye yükselmiştir. Kişinin medeni durumu ve çocuk sayısı gibi etkenler de hesaba katıldığında son zamla birlikte en yüksek sağlık yönetimi maaşı 3 Bin 700 TL’ye yükselmiştir. Ancak bu durum kamuda geçerlidir. Dolayısıyla özel sektörde sağlık yöneticisi maaşları farklı limitlerde görülebilir.
Kimler Sağlık Yöneticisi Olabilir?
Sağlık yönetimi programının amacı hastahanelerde yönetici adayları ve daha kaliteli personel yetiştirmektir. Sağlık yönetimi programını okuyan öğrenciler iktisat, işletme, muhasebe, hukuk, sağlık hukuku, sağlık hizmetleri yönetimi derslerini almaktadır. Bu bölümü kazanabilmek için ÖSYM’nin düzenlediği üniversitelere giriş sınavından, E.A Puan türünden yeterli puana sahip olmanız gerekir. (2018 YKS Taban Puanları için tıklayın!)
Sağlık yönetimi programına üniversitelerin işletme, iktisat, muhasebe gibi iki yıllık programlarından mezun olan kişiler de DGS ile kayıt yaptırabiliyorlar. Sağlık yönetimi Lisans programından mezun olan kişiler KPSS sınavından yeterli puanı alarak sağlık yönetimi kadrosuna atanabilirler. Üstelik sadece kamuda değil özel sektörde de sağlık yöneticisi olarak meleğe başlayabilirsiniz.
Sağlık Yöneticisi Ne İş Yapar?
Sağlık yöneticisi hastahanelerde oldukça kritik görevlerde bulunabiliyorlar. Aldıkları eğitim gereği bir takım işleri başarıyla yapmaları bekleniyor. Ancak hastahane yönetimi gibi hassas bir yerde yönetimin orayı en iyi bilen doktorlar ve hemşireler tarafından yapılması daha isabetli olabilir.
Diğer kadrolar tamamen doktor ve hemşirelerin işlerini daha kolay yapabilmeleri için yardımcı olmalıdırlar. Başta iş stresi olmak üzere, mesleki risk ve tehlikeler başlı başına problem olurken, diğer kadroların da ayak bağı olmaması gerektiğini ifade etmek isteriz. Sağlık yöneticisinin görevlerini Hitit Üniversitesi sağlık yönetimi bölüm başkanı aşağıdaki şekilde açıklamıştır.
Sağlık yöneticisi çalıştığı kurumda mali, idari, teknik hizmetlerin yürütülmesi için vizyon, misyon ve değerlerinin tespit edilmesinde, standardizasyon, kalite, akreditasyon için performansların ve çalışmaların değerlendirilmesi için görev alır.
Sağlık yöneticisi kurumun finansal yönetimi politikalarının tespit edilmesi, yönetilmesi ve uygulanması işlemlerinde görevlidir. Muhasebe, mali analiz, bütçe, maliyet analizi gibi işleri yürütür. Sağlık hizmetlerinin sunumu hakkında plan yapar, işlerin uygulanması ve bu uygulama sonuçlarının değerlendirmesinde görevlidir.
Sağlık yöneticisi sağlık kurumundaki hasta bakımı ve tıbbi bakım işleri dışında bulunan hizmetlerin organize edilmesi, yürütülmesi ve denetlenmesi sağlanır. Kriz ve afet planlanması kapsamında hazırlama ve yürütme çalışmalarında görevlidir.
Kurumdaki hastaların hastalıklarının tanıları ve ameliyat işlemlerinin uluslararası hastalıklar kodu sisteminde olduğu gibi kaydedilmesi, idari ve tıbbi istatistiklerin kaydedilmesi, değerlendirilmesi ve rapor şeklinde hazırlanması işlemlerinde görevlidir.
Sağlık kurumunun tıbbi ve genel arşiv hizmetlerinin işletilmesi ve bilgi yönetim sisteminin idare işleminde görev almaktadır. Sağlık yönetimi alanlarında bulunun politikalara göre bir yol geliştirir ve planlamalar yapar ya da bu çalışmalar içerisinde görev alır.
Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: Kimler Sağlık Yöneticisi Olabilir, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yöneticisi Ne İş Yapar, sağlık yönetimi bölümü iş imkanları ve maaşları, Sağlık yönetimi çalışanı maaşları
Eklenme Tarihi: 12 Eylül 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın