İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunu ne yapar?

yorumsuz
118 views

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunu ne yapar?

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı nedir? İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunları ne iş yapar, çalışma koşulları nedir? Hangi sektörlerde nasıl çalışır? Gelir durumu nedir? Eğtimi süreci nasıldır? Sonuçta alınan belge ve diplomalar nelerdir? Kaç yıllık bir eğitim süreci vardır?

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ




Eğitim süresi, yabancı dilde eğitim yapan üniversitelerde 5 yıl, diğer üniversitelerde 4 yıldır.
Eğitimde; Temel Sanat Eğitimi, Fotoğraf, Temel Mimari, Mobilya Tarihi, Bilgisayarlı Tasarım, Tasarım, Kuram ve Yönetim gibi dersler alırlar.

Eğitimin içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgi H- Ek Bilgiler bölümünde yer almaktadır.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “İç Mimarlık”, “İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı”, “İç Mimari ve Çevre Tasarımı” lisans diploması ve “İç Mimar” unvanı verilir.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunu ne yapar?

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünü kendi üniversitesinin eğitim şartları dahilinde başarıyla bitirmiş olan tüm öğrencilere “İç Mimar” unvanı verilir. Bundan sonra bu kişileri hayat sahnesi bekliyor demektir. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunları akla gelebilecek hemen birçok sektör içerisinde kendilerine bir iş bulabilecekleri gibi, bunlardan bağımsız olarak kendi ofislerini açarak proje bazlı şekilde de çalışma şeklini benimseyebilirler.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunu özel sektörde ne yapabilir?

İç Mimar ve danışman: Günümüzde artık birçok mekan sadece sahibinin fikirlerine göre değil gerçekten estetik değer taşıması için bir iç mimarın danışılmasından sonra hayata geçirilmektedir.  Birçok mezun özel sektör içerisinde bir ofis aracılığı ile İç mimar ve danışman olarak çalışabilme imkanına sahiptir.



Şirketlerin tasarım grubu: İç mimarlar günümüzde birçok önemli şirketin tasarım grubu içerisinde tecrübelerine göre ekip elemanı veya ekip yöneticisi konumunda görev alabilmektedirler.

İç Mekan düzenlenmesi: Bölümün mezunlarının büyük bir kısmı meydana getirilecek alışveriş merkezi, okul, hastane ve yat gibi birçok geniş alan içerisinde iç mekan düzenlemesinden sorumlu koordinatör olarak çalışabilme imkanına sahiptir.

Fuar Stantları: Markaların büyük bütçelere ayırarak içerisine girdiği fuarlar oldukça önemlidir ve dikkat çekici olması için çoğu şirket veya firma iç mimarların tasarımları ve danışmanlıkları ışığında stantlarını oluşturmayı uygun görürler. İç mimarların stant tasarımcısı olarak görev alabilmeleri mümkündür.

Mobilya tasarımı: İç mimarlık eğitimi süresince kişilerin alacağı mobilya eğitimleri onlara tasarım konusunda yeterli bilgiyi sağlayabilir. Birçok İç Mimar dilerse mobilya tasarımı konusunda serbest çalışabileceği gibi hem yerli hem de yabancı bir çok şirkette iş bulma fırsatına sahiptir.

Sinema ve Televizyon: Sanata düşkün olan birçok İç Mimar şov dünyasında ve hatta sinema ile televizyon dünyasında yeterli gereklilikleri sağladığı halde tasarımcı olarak, sanat yönetmeni olarak veya ışıklandırma yönetmeni olarak çalışabilmektedir.

Kostüm/Dekor: Hem tiyatro dünyası içerisinde hem de televizyon ve sinema dünyası içerisinde bir İç Mimar kostüm ve dekordan sorumlu koordinatör olarak çalışabilmektedir.

Işık ve Sahne tasarımcısı: Şov dünyasından birçok farklı dünyaya kadar İç Mimarlar ışıklandırma ve sahne tasarımı konusunda çeşitli pozisyonlarda görev alabilmektedir.

Restorasyon projeleri: Özellikle ülkemiz içerisinde birçok özel mülkiyetin restorasyon işlemi esnasında İç Mimarlar özel danışmanlık sağlayabilir ve mekanın yeni ambiyansına sahip olması için gerekli restorasyon çalışmalarını yürütebilir.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunu kamu sektöründe ne yapabilir?



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı: İç Mimarlık unvanına sahip olan kişiler ülkemizin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı kurumu içerisinde İç Mimar ve Danışman olarak görev alabilmektedir.

İl ve İlçe belediyeleri: İç Mimarlar devletin el attığı projelerin estetik değerini ve fonksiyonunu düşünmek amacıyla ülkemizin her yerinde il ve ilçe belediyelerinde danışman ve İç Mimar olarak görevlendirilebilmektedir.

Satın alım: Gerekli görülen satın alma konularında iş planlaması ve takip etme gibi işlerle uğraşarak istenilen mülkiyetlerin alınması konusunda görev alabilirler.

Restorasyon çalışmaları: Belediyelerin yetersiz görülen mekanlarının tekrardan tasarlanması ve eskiyen yapıların sağlamlaştırıp tekrardan yaşanabilir hale getirilmesi için devlet kanatlı yürütülen restorasyon çalışmalarında iç mimarlık yapabilirler.

Yüksekokul ve Üniversite: Kamu kuruluşlarına bağlı devlet veya vakıf üniversiteleri içerisinde yüksek lisans şartlarını sağlamaları halinde eğitmen olarak görev alabilmektedirler.

Mimarlık Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler:
Eklenme Tarihi: 10 Eylül 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.