Laborant ve Veteriner Sağlık Çalışma Alanları ve Kazandığı Beceriler
Laborant ve Veteriner Sağlık Çalışma Alanları ve Kazandığı Beceriler
Laborant ve Veteriner Sağlık Programının amacı, çalışma alanları, kazandırdığı nitelik ve beceriler, iş imkanları gibi Laborant ve Veteriner Sağlık önlisans bölümü ile ilgili merak edilenlere Anadolu Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi Laborant ve Veteriner Sağlık bölümü sayfası ve diğer kaynaklardan yararlanarak cevap verdik.
Bakınız:
Laborant ve Veteriner Sağlık 2020 2021 TYT Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü 2018 2019 Taban Puanları ve Başarı Sıralaması
Laborant ve Veteriner Sağlık Programının amacı
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programının amacı, Veteriner Hekimliğin çalışma alanı içerisine giren laboratuvar, klinik uygulamalar, hayvansal kökenli gıda güvenliği ve güvenirliği ile hayvan besleme ve yetiştirme alanlarında Veteriner hekime yardımcı olacak gerekli bilgi ve donanıma sahip ara eleman yetiştirmektir. Bursa Uludağ Üniversitesi “Hayvan sağlığı ve laboratuar hizmetleri konusunda uygulamalı eğitim vererek konusunda deneyimli tekniker yetiştirmektir. Biyogüvenlik uygulamaları ön planda tutularak et, süt , kanatlı ve pet hayvancılığı ile ayrıca atçılık konusunda teorik ve pratik bilgilerle öğrencilerin donatıldığı bir eğitim vermektir. Mezun olacak öğrencilere, hayvan hastalıkları teşhis laboratuarlarında , sayıları gün geçtikçe artmakta olan çeşitli modern hayvancılık işletmelerinde, pet kliniklerinde, at pansiyon hara ve yem fabrikalarında aldıkları bilgi birikimi ile üretim ve kalite kontrol laboratuarları ve havyan sağlığı alanlarında Veteriner sağlık teknikeri olarak çalışabilecek deneyimi kazandırmak hedefimizdir.” diyerek verilen eğitimin pratik boyutunu da vurgulamış.
Staj Uygulaması
Staj ile ilgili aşağıdaki bilgi Anadolu Üniversitesi Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programı içindir; diğer üniversitelerde staj süre ve koşulları farklılık gösterebilir:
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programında zorunlu 30 iş günü staj uygulaması bulunmaktadır. Öğrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapılamamaktadır.
Öğrenciler stajını;
- Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Hastaneleri, Tıp Fakülteleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri (klinik biyokimya, klinik mikrobiyoloji, patoloji, kan bankası ve hematoloji laboratuvarları virolojik, toksikolojik, biyokimyasal test ve analiz yapan diğer laboratuvarlar),
- Tanm ve Orman Bakanlığına bağlı ilgili birimleri (Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlükleri, İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlükleri Laboratuvarları),
- Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bölge Laboratuvarları
- Veteriner Fakültelerinin anabilim dalı laboratuvarları
- Kamu-özel Gıda Kontrol Laboratuvarları
- Özel Veteriner Klinik ve Özel Veteriner Hastaneleri
- Özel Veteriner Patoloji Laboratuvarları
- Veteriner İlaç Firmaları, Kamu-Özel Hayvancılık ve Hayvancılığa Dayalı Sanayi İşletmeleri
- Gıda Sektöründe Faaliyet Gösteren Şirketler
- Yem Fabrikalarında
yapabilirler.
Laborant ve Veteriner Sağlık Programı Dikey Geçiş Olanakları
Mezun öğrenciler üniversitelerin ilgili bölümlerine geçiş yapabilirler (Veteriner Fakültesi).
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2018 Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
TABLO-2. Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları
- 2018-DGS Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin En Küçük ve En Büyük Puanlar
Laborant ve Veteriner Sağlık Mezunlarının Çalışma Alanları ve İş İmkanları
Mezun öğrenciler ayrıca hayvancılık işletmeleri, hayvan hastaneleri, özel veteriner klinikleri, Tarım Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, TİGEM işletmeleri, Yem Fabrikaları, özel ve resmi gibi yerlerde iş imkanına sahip olabilirler.
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar tekniker unvanını kazanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında yardımcı teknik personel olarak çalışabilirler. Veteriner Laboratuvarları Hayvanat bahçeleri, Veteriner ilaç sanayi, Veteriner sağlık ve bakım ürünleri sektöründe iş imkanına sahiptirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde yardımcı eleman olarak kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler.
Bakınız: Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü 2018 2019 Taban Puanları ve Başarı Sıralaması
Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: Laborant ve Veteriner Sağlık Çalışma Alanları ve iş imkanları, Laborant ve Veteriner Sağlık Çalışma Alanları ve Kazandığı Beceriler
Eklenme Tarihi: 7 Nisan 2019
Konu hakkında yorumunuzu yazın